С френска помощ малийската армия си върна град Кона

С френска помощ малийската армия си върна град Кона

Малийската армия твърди, че си е върнала напълно контрола върху централния град Кона, предаде Франс прес. На 10 януари той падна в ръцете на ислямистите и това ускори френската интервенция в Мали. Агенцията все пак уточнява, че зоната е недостъпна за независими наблюдатели.

Вчера имаше информации за сражения в района на Кона. В тях са участвали както малийски военни, така и френски военнослужещи. Благодарение на нови френски въздушни удари малийските военни са успели да навлязат в града.

Същевременно, за да се присъедини към френските и малийските военни в операцията за освобождаване на севера на страната от ислямистки бунтовници, в Мали пристигна първото подразделение от западноафриканските регионални сили. На летището в Бамако пристигнаха стотина войници от Того. По-късно се очакват и 900 войници от Нигерия. До 26 февруари в Мали трябва да бъдат разположени над 3000 войници от армиите на западноафриканските държави в рамките на Африканската международна мисия за поддръжка с мандат на ООН. Две хиляди от тях изпраща Чад. Обсъжда се възможността западноафриканският контингент да се увеличи до 5000 души.

За Мали в четвъртък от Германия излетя първият военнотранспортен самолет "Трансал". По-рано властите заявиха, че е бил планиран полет на два такива самолета.

Съединените щати одобриха искането на Франция да ѝ бъде осигурена помощ за транспортирането по въздуха на войници и оборудване за операцията ѝ в Мали, съобщи американски представител, цитиран от Ройтерс. В сряда американският министър на отбраната Лион Панета заяви, че "водените в Мали военни операции са международно усилие, а не само усилие на Франция".

Румъния анализира възможността за конкретен принос към операцията на Европейския съюз в Мали, заяви в Брюксел румънският външен министър Титус Корлъцян, цитиран от информационния сайт Зиаре. Корлъцян добави, че той самият би препоръчал Букурещ да вземе решение за подобно участие, което би могло да визира изпращане на персонал за обучение на армията и на тренировъчно оборудване.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?