С над 50% повече собственици искат да продадат горите си на държавата

Един милион лева ще отидат за купуване на имотите на втория търг

С над 50% повече собственици искат да продадат горите си на държавата

Голям интерес от страна на собственици на малки частни гори да ги продадат на държавата отчете Министерството на земеделието, храните и горите.

Общо подадените заявления до шестте държавни горски предприятия са 1715, което е с 54 на сто повече спрямо първия търг проведен през 2016 г. (1112 заявления), показват данните.

Държавата отдели 1 млн. лв. за изкупуването на частни гори за целогодишното им поддържане и опазването им от посегателства, пожари и неблагоприятни въздействия. Това е с 400 000 лв. повече спрямо първата процедура.

Политика по изкупуване на малки частни гори беше въведена по време на първия мандат на земеделския министър Десислава Танева. Тя не беше продължена от наследника ѝ Румен Порожанов. След смяната му Танева отново я рестартира.

Най-много заявления – 536, са подадени в най-бедния регион в целия Европейски съюз, който се обслужва от Северозападното държавно предприятие с център Враца. Това е близо двоен ръст на заявленията спрямо предишната процедура, когато техния брой беше 289.

С над 60 на сто са се увеличили заявленията и на територията на Южноцентралното държавно предприятие с център Смолян. Там са подадени 191 заявления при 118 преди четири години.

На територията на Северното централно държавно предприятие с център Габрово са подадени 226 заявления. Това е ръст от 54% спрямо 2016 г., когато техният брой е бил 147.

Близо 50% е и ръстът в Югоизточно държавно предприятие с център Сливен – от 266 на 386 заявителя.

В Югозападно държавно предприятие с център Благоевград подадените заявления сега са 295, докато преди четири години са били 214.

Най-малко са подадените заявления в Североизточно държавно предприятие с център Шумен – 81. При предишната процедура техният брой е бил с три по-малко – 78.

Държавата купува частни гори до 50 дка, които са в непосредствена близост до държавни гори.

Първият етап на процедурата стартира на 1 октомври 2019 г. и приключи на 15 януари 2020 г. с приема на заявления.

До средата на април ще приключи и работата на комисията по оценяване на предложенията. Тя ще направи преглед на документите за съответствие със заложените критериите, оценка на имотите и класиране.

След този срок ще бъде отправено предложение за закупуване към собствениците. Те ще имат 3 месеца за изповядване на сделките.

Очакванията са в средата на годината цялостно приключване на кампанията.

По време на първата кампания през 2016 г. бяха финализирани сделки за закупуване на 126 имота с обща площ 1029 дка на обща стойност близо 600 000 лева.

Споделяне

Още от Бизнес