Събраните социални осигуровки за 2011 г. са с 255 млн. лева под плана

При здравните осигуровки има преизпълнение защото и безработните си плащат

Събраните социални осигуровки за 2011 г. са с 255 млн. лева под плана

2011 година е приключила със събрани 255 млн. лева по-малко социални вноски от планираното и символично преизпълнение на приходите от здравни вноски. Това сочат данните на Националната агенция за приходите (НАП) за изминалата година, предоставени на Mediapool.

За проблема със събираемостта на социалните вноски стана ясно още през пролетта на миналата година, което бе използвано и като официален мотив за отстраняването на управителя на НОИ Христина Митрева.

Първоначално прогнозите за непланирания дефицит на НОИ към края на годината бяха още по-песимистични и се очакваше той да надхвърли 300 млн. лева. За сравнение изоставането в приходите от вноски през септември бе 237 млн. лева.

От НАП обаче отчитат, че резултат е дала “по-агресивната контролна дейност“ на данъчните и инспекцията по труда от средата на 2011 година. Данъчните и трудовите инспектори направиха заедно повече от 10 000 проверки за хора, водещи се на половин работен ден при работа на пълен, служители без договори, нередности при отчитането на осигурителните доходи и др.

В резултат на това много работодатели бяха принудени да сключат договори с наети без договор служители или да пререгистрират договорите от половин на пълен работен ден.

Лошата социално - икономическа обстановка с по-малко заети и самоосигуряващи се лица все пак обаче обърка сериозно сметките, заложени в бюджета на НОИ и то при увеличени вноска с 1.8 пункта и минимални осигурителни прагове с 5.6 %.

Въпреки, че управляващите заложиха по-високите вноска и бази за осигуряване да донесат повече приходи, от данните на НАП се вижда, че това не е факт.

Спрямо 2010 година приходите от социални вноски са с ръст от 363 млн. лева. За сравнение прогнозите бяха, че увеличението на вноската ще донесе допълнително 373 млн. лева в бюджета на НОИ, а увеличението на минималните осигурителни прагове -  още 110 млн. лева.

При здравните вноски ръстът в приходите спрямо 2010 година е с 47 млн. лева и се отбелязва символично преизпълнение на плана. Събрани са 1.450 млрд. лева от здравни осигуровки, което е с 5 млн. лева или 0.3% повече от планираното.

През 2011 година общо приходите от здравни и социални осигуровки са 5.3 млрд. лева, което е  96.4% изпълнение или 196.5 млн. лева под плана.

От НАП обясняват разминаването в събираемостта на двата вида осигуровки с това, че здравни вноски са длъжни да плащат и безработните, които обаче са освободени от социалните вноски.

Средногодишно НАП събира  по 70 млн. лева от здравни вноски на безработни лица, които месечно плащат по 16.80 лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?