С решение, подлежащо на обжалване

Съдът обяви за незаконни винетките за паркиране и скобите в София

Колите на столичния кмет и администрацията без право на безплатен престой в центъра

Съдът обяви за незаконни винетките за паркиране и скобите в София

Центърът за градска мобилност няма право да поставя паяци и скоби за неправилно паркиралите автомобили в София. Това обяви състав на Административния съд в София с председател Радостин Радков, който отмени тези текстове от общинската наредба за организация на движението.

Винетките за платено паркиране за живеещите в центъра на София също са незаконни, а столичният кмет и общинските чиновници не могат да паркират безплатно в синя и зелена зона, реши още съдът.

Решението идва след масови протести, които заляха страната срещу монополите. Председателят на съдебния състав Радостин Радков е ръководител и на Административния съд в София.

Решението на съда обаче не е окончателно и може да се обжалва пред Върховния административен съд. Това означава, че ако Столичната община го протестира, което е най-вероятно, Центърът за градска мобилност ще продължи да може да вдига колите и да поставя скоби на неправилно паркиралите автомобили.

Делото беше образувано по обща жалба на две сдружения - “Видовден” и “Гражданско движение ДНЕС – общество срещу произвола”. Те поискаха отмяна на редица текстове от наредбата през септември след серия от протести на столичани през лятото. Ефектът беше отлагане с месец на платеното паркиране за живеещите в центъра на София. Така вместо от 1 септември правилата влязоха в сила от 1 октомври.

Първото заседание по делото беше насрочено през декември, но заради нови жалби от отделни граждани делото беше отложено за януари.

Съдебният състав излезе с решение в рамките на установения в закона срок от един месец.

Според съда незаконно е живеещите в центъра да плащат за паркиране на автомобилите си пред домовете. Аргументът на съда, е, че в наредбата е ограничена възможността на всички живеещи в центъра да си купят стикер за паркиране, защото това право има само собственикът на жилището и наемателя. Така се ощетяват роднини като брат или сестра например, посочва съдът.

Според него без финансова обосновка и по неясно какъв начин е определена тарифата за платен стикер за втори автомобил, който струва тройно спрямо правото за паркиране на първото превозно средство.

Съдът изцяло е отменил нормите, с които са предоставени правомощия на общинско дружество “Център за градска мобилност”. Дружеството няма право да премахва и изземва прегради, знаци, табели и съоръжения, с които някой си е заградил място за паркиране.

Освен това то не може да издава и активира винетни стикери за живеещите в центъра на София и безплатните карти на чиновниците на Столична община, смята съдът.

Центърът за градска мобилност няма право принудително да премества автомобилите, както и да поставя скоби, е посочено в решението на съда.

Съдът обяви за незаконосъобразни и нормите, с които е предоставено право на безплатно паркиране за служебни нужди на автомобили, които са собственост на общината и други структури на общинска издръжка.

Столична община обаче има право да въвежда почасово платено паркиране в т.нар. “синя” и “зелена” зона в София. Съдебният състав е отхвърлил и жалбите срещу премахването на платения “служебен абонамент” в центъра на града, който се ползва от фирмите.

Промените в наредбата за паркирането в София бяха приети през пролетта на 2012 г., а въвеждането на платено паркиране за живеещите в центъра предизвика протести през лятото. Въпреки това вече час паркиране в синя зона струва 2 лв. на час вместо лев и бе ограничено до два часа. Престой до 4 часа в зелената зона струва по лев на час. За вдигането на колата с паяк цената скочи от 30 на 60 лв., а за поставена скоба от 10 на 30 лв.

Живеещите в платените зони за паркиране имат право на купуване на стикер. Семейство в синята зона за първа кола ще плаща 150 лв., а за втора кола – 450 лв. Право на трета кола нямат. Месечният абонамент пък е по 15 лв. Месечната винетка за живеещите в зелената зона е 10 лв., а годишната – 100 лв. за първа кола и 300 лв. - за втора.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?