Загрижена за живеещите в центъра

Столична община ще обжалва решението на съда за паяците и скобите

Столична община ще обжалва решението на съда за паяците и скобите

Загрижена да защити интересите на живеещите в центъра на София общината ще обжалва решението на Административния съд в София, според което Центърът за градска мобилност няма право да вдига неправилно паркиралите автомобили с паяци и да им поставя скоби. Това обяви председателят на транспортната комисия в Столичния общински съвет Радослав Тошев. Според него не е отменена философията на атакуваната от неправителствени организации Наредба за организация на движението в София.

 

Столична община ще е готова с мотивите за обжалването до две седмици, какъвто е законовият срок. До произнасянето на Върховният административен съд, ще важат сегашните правила за платено паркиране в София.

 

Съдът отмени и разпоредбите от наредбата, според които автомобилите на общинските чиновници, включително и тази на кмета не могат да паркират безплатно. Освен това съдът реши още, че Центърът за градска мобилност не може да издава винетки за паркиране на живеещите в центъра. Цената за първа кола в синята зона е 150 лева, а за втора - 450 лева. В зелената зона цената на годишния стикер за първи автомобил е 100 лева, а за втори - 300 лева.

 

С отмяната на тази разпоредба живеещите в центъра ще трябва да плащат редовна тарифа за паркиране от 2 лв. на час за синя зона и лев за зелена, смята Радослав Тошев. Именно за да защитим живеещите в центъра ще обжалваме наредбата, допълни той.

 

Неправителствените организации: Не обжалвайте

 

“Не обжалвайте, а бъдете граждани поне веднъж”, призоваха обаче от гражданското сдружение ДНЕС, което обжалва наредбата.

 

ДНЕС изразява увереност, че Върховният административен съд ще потвърди решението на Административния съд и справедливостта ще възтържествува окончателно.

 

Ако това стане факт, то в началото на есента на тази година може да се върнат старите правила за паркиране. Така всички събрани до момента от Центъра за градска мобилност суми ще бъдат обявени за незаконни, смятат от ДНЕС.

 

Гражданското сдружение. призовава жителите и гостите на столицата да пазят всички документи, доказващи плащане на такси и глоби по силата на действащата в момента наредба, за да могат при необходимост да потърсят съответното обезщетение.

 

Общинарите от ГЕРБ вече търсят вратички в закона

 

Радослав Тошев обаче заяви, че докато тече обжалването Столичният общински съвет ще промени наредбата като се съобрази с препоръките на съда. Така колите няма да се вдигат от Центъра за градска мобилност (ЦГМ), а най-вероятно от общинско предприятие. Това е един от трите варианта, които вече се дискутират. Другите са местната управа да работи с ЦГМ на базата на публично-частно партньорство или пък общинският съвет да упълномощи ЦГМ с допълнително решение точно какви дейности може да извършва.

 

Промените в наредбата предстои да бъдат внесени за разглеждане в Столичния общински съвет до края на март, уточни Тошев. Според него най-вероятно няма да се връщат пари за платени винетни стикери, защото съдът не бил засегнал този въпрос в решението си.

Партията на Меглена Кунева иска извънредна сесия

 

Около десет милиона лева от продадени винетки на живеещите в синя и зелена зона е събрал ЦГМ, се казва в изявление на Прошко Прошков от партията на Меглена Кунева - “Движение България на гражданите”. Той също смята, че Върховният административен съд ще потвърди решението на по-долната инстанция, което ще означава, че парите трябва да бъдат върнати.

 

Това е повод да се коригира бюджета на Столична община и да се преразгледа идеологията на ЦГМ, смята Прошков. Според него трябва да има извънредна сесия на общинския съвет по проблемите с транспорта в София.

Споделяне

Още по темата

Още от България