След като и прокуратурата, и защитата поискаха тази мярка

Съдът остави за постоянно в ареста обвиняемата за убийството на Александра

На задържаната Атанаска Георгиева ще бъде направена психиатрична експертиза

Атанаска Георгиева в Бургаския окръжен съд. Сн.: БГНЕС

Обвинената за жестокото убийство на 8-годишната Александра от Поморие – Атанаска Георгиева, остава за постоянно зад решетките, реши в понеделник Бургаският окръжен съд.

Освен прокуратурата, защитата на Георгиева, както и самата тя, също поискаха да ѝ бъде определена най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Адвокат Благой Потеров настоя на клиентката му да бъде извършена психиатрична експертиза в Ловеч заради съмнения, че в момента на убийството тя не е съзнавала какво прави.

Според него, има обосновани съмнения дали обвиняемата е действала с ясно съзнание, тъй като няма спомен за конкретните си действия. По думите му Георгиева била особено чувствителна по темата за собствените ѝ деца, които не живеят с нея.

Адвокат Потеров обясни в съдебната зала, че по тази причина тя е развила негативно отношение към съседите си – семейството на Александра, защото демонстрирали благополучието си. Добави и, че това отключило в обвиняемата особено психично състояние.

По време на заседанието на Бургаския окръжен съд стана ясно, че разследващите категорично са установили, че 8-годишното момиченце е било убито в таванското помещение, над жилището му, където живее Атанаска Георгиева. Според заключенията от аутопсията, детето е било задушено с найлонов плик и тиксо.

Наблюдаващият прокурор Димо Маджаров посочи, че има опасност обвиняемата да се укрие и да извърши друго престъпление. За такова престъпление, законът предвижда затвор от 15 до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

"Има обществена нетърпимост към подобен род посегателства. Трябва да се проведе обективно, всестранно, пълно разследване, което да включва задължително такава експертиза (психиатрична – бел.ред.), най-малко да видим какви са подбудите и мотивите за извършеното действие от обвиняемата", коментира извън залата обвинителят.

Междувременно главният секретар на МВР Светлозар Лазаров също коментира случая, уточнявайки, че Атанаска Георгиева е направила пълни самопризнания за убийството на Александра.

"В петък целият ден са извършвани процесуално-следствени действия. Разберете, може би ние имаме определен дефицит на информация, която сме дали, обаче разберете, аз самият имах огромно желание да информирам обществото какво правим. Но това са процесуално-следствени действия. Нали разбирате, че няма как да опорочим процесуално-следствените действия, да дадем изпреварваща информация и това, което е събрано по съответния процесуален ред, после да падне, тъй като много неща се изговориха. Ето до снощи късно сме разговаряли с ръководството на прокуратурата, включително и тази сутрин, за да кажа следното. Значи, Атанаска Георгиева е направила пълни самопризнания, участвала е в следствен експеримент, при което е открито тялото на детето", разказа Лазаров пред ТВ7 в понеделник.

Споделяне

Още по темата

Още от България