Съдът отмени мълчаливия отказ и за златодобива край Крумовград

Съдът отмени мълчаливия отказ и за златодобива край Крумовград

Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров е длъжен да се произнесе по инвестиционното намерение на канадската компания "Дънди Прешъс метълс" за добив и преработка на руди със съдържание на злато от находището "Хан Крум" край Крумовград. Това е решил петчленният състав на Върховния административен съд (ВАС), потвърждавайки в петък решението на тричленния си състав за отмяна на мълчаливия отказ на Джевдет Чакъров да се произнесе по доклада за оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) на  проекта, съобщиха от компанията в неделя.

През февруари по-нисшата инстанция на съда определи, че с непроизнасянето си в законоустановения срок министърът е допуснал съществено нарушение на процесуалните правила по Закона за опазване на околната среда, по който мълчалив отказ е недопустим и министърът е длъжен да се произнесе по екооценката.

Според съда, процедурата е достигнала до фаза на вземане на решение от страна на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) дали да одобри или да отхвърли проекта.

Така  МОСВ за втори път е задължено да излезе от сянката на мълчанието и да се произнесе по проекта, който е на стойност 75 млн. долара. Другото инвестиционно намерение на "Дънди" , чакащо отговора на министъра, след като той бе задължен да се произнесе, е за разширението на добива и преработката на злато от мината "Челопеч".

Предвиденият в закона срок за насрочване на заседание на Висшия екологичен експертен съвет, който да се произнесе по ОВОС-а за находището край Крумовград, изтече на 18 ноември 2005 г., припомнят от компанията, която е внесла своята екооценка в ресорното ведомство през май 2005 г. и три месеца по-късно са проведени обществените обсъждания в Крумовград и с. Звънарка.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес