Съдът смъкна по една нула от гаранциите на Масларова и другарите й

Съдът смъкна по една нула от гаранциите на Масларова и другарите й

Софийският градски съд (СГС) намали паричната гаранция на депутата от БСП Емилия Масларова от 50 000 лева на 5000 лева. На закритото си заседание в четвъртък магистратите смъкнаха по една нула и от определените парични гаранции на останалите четирима, подсъдими заедно с бившия социален министър от кабинета "Станишев".

На 23 февруари на Масларова бяха повдигнати две обвинения - за длъжностно присвояване и за престъпление по служба. Тя остана на свобода срещу 50 хил. лв. парична гаранция, но заяви, че ще обжалва, тъй като за нея "това са много пари".

Според прокуратурата в периода ноември 2007 - май 2009 г. в съучастие със старозагорските бизнесмени Михаил Методиев и Венцислав Драгонов, Масларова е присвоила 11 038 405 лв. държавни пари в качеството си на министър. За длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, Наказателният кодекс предвижда от 10 до 20 години затвор.

За да улесни присвояването, Масларова е нарушила Закона за обществените поръчки, което станало в съучастие с бившия зам.-министър Димитър Димитров и с главния секретар на министерството Иван Пенев.

За Пенев беше определена парична гаранция от 20 000 лева, а за Димитров - 30 000 лева. Михаил Методиев и Венцислав Драганов са с парична гаранция по 100 000 лева.

С решението си в четвъртък СГС намали десетократно и техните парични гаранции.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?