Съдът в Пазарджик отмени нормата за проявленията на сексуалността

Административният съд в Пазарджик отмени във вторник нормата от наредбата за обществения ред в общината, която забраняваше публичното "демонстриране на сексуална и друга ориентация на обществени места".

Съдът се е позовал на чисто формални доводи - нарушено законовото изискване на заинтересованите лица да бъде осигурен най-малко 14-дневен срок за отправяне на предложения и становища по проекта за наредба преди да бъде приета. Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд (ВАС).

В продължение на повече от година около този текст от наредбата се оформи цяла обществено-политическа сага.

Първо пазарджишкият прокурор Стефан Янев отхвърли жалбата на гей-активисти срещу този текст от наредбата със скандално постановление, в което излага личните си виждания за природата на човека и неговата сексуалност.

Само ден след като документът стана публично достояние, той бе отменен от Върховна административна прокуратура. Това бе направено с обещанието, че наредбата ще бъде атакувана пред съда, защото противоречи на националните и международните правни норми.

Докато течеше делото пловдивският митрополит Николай награди с църковния орден "Свети Апостол Ерм" прокурора Янев и кмета на Пазарджик Тодор Попов. Обвинителят бе награден с аргумент, че "е показал професионализъм и е демонстрирал, че може да има хармония между морал и законност". След като църквата реши да преценява професионализма на юриста актът му бе определен като абсурден и от съда.

В своето постановление за отказ той надълго и нашироко обяснява възгледите си за публичните прояви на сексуална ориентация, като ги разглежда като "пагубни за обществото". Юристът прави този извод, разсъждавайки върху "естествения закон", който определено не е ратифициран от българския парламент и е непознат като термин в международното право.

Така написана общинската наредба изрично забранява на хората в Пазарджик да проявяват сексуалност пък били те и мъж и жена с напълно нормални семейства.

Пренебрегвайки този факт, в постановлението си Янев разсъждава, че геронтофилията, педофилията, зоофилията, некрофилията и фетишизмът са форми на сексуална ориентация. След като приема това, той ги приравнява към "хомосексуалната, бисексуалната и хетеросексуалната" ориентация.

В официален документ на прокуратурата той записва следното: "Трета сексуална ориентация включва насоченост на индивиди от човешкия род към самите себе си – онанисти, маструбисти и ексхибиционисти и т.н.". След това изброява примери на възможни сношения на хора с животни в зоопарка, геронтофили, които дебнат пред театъра, хетеросексуален разврат пред мебелния магазин т. н.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?