Съдът запорира 100 000 лева на Пепи Еврото заради дело за увреждане

Съдът запорира 100 000 лева на Пепи Еврото заради дело за увреждане

Софийският апелативен съд (САС) запорира вземания до 100 000 лева на бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров – Пепи Еврото заради заведено срещу него дело от съдия Петър Сантиров. Запорът ще послужи като обезпечение по бъдещи вземания.

Оправданият за подкуп съдия Сантиров заведе дело за непозволено увреждане срещу бившия следовател, който бе основен свидетел по известното наказателно дело "Цонев, Сантиров, Попов", съобщава сайтът "Правен свят". Делото приключи в началото на тази година с оправдателна присъда.

Едно от най-важните неща в този случай бе, че на три инстанции Еврото беше посочен от съда като извършител на "емблематична" провокация към подкуп със съдействието на българските служби. Това е престъпление по българското законодателство, но прокуратурата реши да не го обвинява по неясни все още съображения.

Еврото обаче скоропостижно напусна съдебната система. По настояване на главния прокурор Сотир Цацаров Висшият съдебен съвет го пусна, без да му образува дисциплинарно производство.

За вярна служба на родината Пепи Еврото дори трябваше да получи 100 000 лева от изплащането на 19 брутни заплати при напускането на съдебната система. Именно тези пари сега са запорирани от Софийския апелативен съд.

Сега съдия Петър Сантиров на свой ред си търси правата и заведе дело срещу Пепи Еврото въз основа на констатациите на наказателния съд за извършена провокация към подкуп, която е довела до непозволеното увреждане.

Делото все още не е решено от СГС, но през май съдът е допуснал обезпечение на иска на Сантиров със запор на вземанията на Петров от прокуратурата. След като СГС е допуснал запор на парите му, Петров е обжалвал това определение пред апелативния съд. САС също е отхвърлил почти всички доводи на Петров и е оставил запора.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?