Съдията с преписаната концепция се отказа от конкурса за съдебен шеф в Бургас

Съдията с преписаната концепция се отказа от конкурса за съдебен шеф в Бургас

Съдия Панайот Генков, който бе фаворит за шефското място в Административен съд-Бургас, обяви изненадващо, че се отказва от конкурса по средата на изслушването си пред Висшия съдебен съвет (ВСС). Той не посочи мотиви за решението си и отклони въпросите на Съдийската колегия на ВСС.

Генков бе попитан дали би се кандидатирал за позицията отново, но той отклони и този въпрос. Съдията обясни, че не може да каже нищо, но "по Коледа се случват чудеса".

Кандидатите за шеф на съда бяха общо трима. Конкуренти на Генков бяха съдиите от бургаския съд Веселин Енчев и Христо Христов. Съдия Енчев се представи най-добре от тримата и се обяви за значителна реформа на съда, но получи само четири гласа в своя полза.  Христо Христов не получи нито един глас "за". Така Административен съд – Бургас пак остана без ръководител и ще бъде обявена нова конкурсна процедура.

Съдия Панайот Генков се прочу с участието си в скандала с имотите за "социално слаби" в Приморско. За шеф на бургаския съд той кандидатстваше с преписана концепция от колежката му от Ямбол Димитринка Стаматова, както съобщи Mediapool.

Съдията стана национално известен през 2010 г., след като името му изскочи от скандала с раздаваните имоти за "крайно нуждаещи" се от община Приморско. През 2004 г. дъщеря му Ваня Генкова, тогава студентка, бе получила като крайно нуждаеща се право на строеж върху 430 кв.м. в общината срещу 1 677 лв. По-късно "крайно нуждаещата се" студентка построи хотел на парцела и продаде апартаментите на баща си. След това и той на свой ред ги препродаде.

В схемата бяха замесени и колегите на Генков Николай Урумов и Андрей Икономов. И тримата бяха шефове на отделения във Върховния административен съд. След избухването на скандала те бяха отстранени от тогавашния председател на ВАС Константин Пенчев. Висшият съдебен съвет (ВСС) ги върна на съдийски позиции, наказвайки ги с 25% намаление на заплатите за две години. ВАС отмени и това наказание с аргумента, че то е наложено, без да е ясно какво точно е нарушението на тримата съдии.

През миналата година Панайот Генков бе инсталиран с подкрепата на председателя на ВАС Георги Колев за временен шеф на административния съд в Бургас. Съдията реши да се кандидатира за постоянен началник, за да изкара на подобаващ пост оставащите му години до пенсия. Заради преписаната концепция това едва ли ще се случи.

Това е втора неуспешна конкурсна процедура за избор на шеф на Бургаския административен съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?