Сагата със сондажа за газовата връзка с Румъния тръгва отначало

Търси се пореден нов изпълнител на трасето, "Станилов" губи гаранцията от 45 хил. евро

Сагата със сондажа за газовата връзка с Румъния тръгва отначало

Точещата се повече от две години сага с подводното сондиране на трасето на българо-румънската газовъ връзка край Русе и Гюргево тръгва отначало, след като българският газов оператор Българтрансгаз" не успя да сключи договор с избрания преди три месеца изпълнител на поръчката – фирмата "Станилов" ЕООД.

Процедурата е прекратена и обявена отново с решение на борда на "Булгартрансгаз" в четвъртък, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти.

За задълбочаващите се проблеми с връзката и бавенето на сключването на договора за подводния пробив със "Станилов" Mediapool писа миналата седмица, сега очаквано процедурата е прекратена. Причината е, че българската компания е заявила пред "Булгартрансгаз", че не е успяла да се договори с единия от подизпълнителите си - германската фирма "ЛМР Дрилинг", която има опит в подводно сондиране в редица проекти в европейски държави и на която се разчиташе всъщност да свърши основната работа по прокарването на тръбата по дъното на Дунав.

Тъй като "Станилов" няма право да сменя подизпълнителя, а в спечелената от нея процедура бяха отстранени останалите трима кандидати с мотив, че документите им не отговорят на изискванията, сега се обявява нова обществена поръчка.

На "Станилов" ще бъде удържана банковата гаранция от 45 хил. евро, а България ще трябва да почака още поне два-три месеца докато се избере нова компания за пробив на геоложката структура по подводното трасе на тръбата. Опитът на предишния изпълнител – румънски консорциум, воден от фирмата "Кала", завърши плачевно със загубени сонди в каверните на реката.
 
При това положение не е ясно кога ще приключи започналото през август 2012 г. изграждане на връзката в Румъния, за която Европейския съюз отпусна близо 9 млн. евро и на която страната ни разчита да повиши енергийната си сигурност и да разнообрази газовите си доставки.

Според последната, дадена от Брюксел отсрочка, интерконекторът трябва да е пуснат в експлоатация до края на 2016 г. иначе ще трябва "Булгартрансгаз" и румънската "Трансгаз", които реализират проекта, да връщат парите.

Изглежда не е розова и ситуацията с газовата с Гърция, тъй като Теменужка Петкова обясни, че яма как ситуацията с политическата нестабилност в южната ни съседка да не се отрази на такива глобални проекти, каквато е интерконекторът. От българска страна се предприемат всички възможни действия, дискусионните въпроси са решени, просто се изчаква правителство в Гърция, за да се вземе окончателното инвестиционно решение и проектът да стартира, заяви енергийният министър.

В отговор на въпрос министърът отбеляза, че към настоящия момент няма основания за притеснение по отношение на газовите доставки. Необходимите действия са предприети от "Булгартрансгаз".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?