Сакскобургготски има резерви към решението на съда да му отнеме "Кричим"

Бившият премиер притеснен този "прецедент" да не се използва и при другите му имотни дела

Сакскобургготски има резерви към решението на съда да му отнеме "Кричим"

Проблемът с дворците "Царска Бистрица" и "Кричим" се преекспонира, коментира бившият министър-председател и лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски, който вече окончателно загуби двореца "Кричим" и се опасява, че това може да послужи като прецедент по останалите съдебни дела, свързани с негови имот.

В момента се търси сензация по темата, казва той в интервю пред БГНЕС, публикувано в понеделник. Сакскобургготски не е съгласен на загубеното дело за "Кричим" да се гледа като на прецедент, защото това би накърнило интересите му по другите дела.

В началото на декември Върховният касационен съд отказа да възобнови делото "Кричим" по искане на адвокатите на бившия премиер. Те се позоваваха на протокол от заседание на 5-то Обикновено Народно събрание от 1887 г., на което се обсъжда статута на секретаря на княз Фердинанд – дали той се води държавен чиновник и дали едновременно с това може да бъде и депутат.

Тогава народните представители приемат, че секретарят на монарха може да бъде техен колега, тъй като получавал заплатата си от личните средства на Царя, а не от държавния бюджет. От този протокол защитата на бившия премиер прави изводи и за характера на Интендантството, представяйки го като институция, която се грижи за имотите на Царя, а не на държавата. ВКС обаче прие, че дискусията в Народното събрание няма отношение към казуса, защото статута на Интендантството като държавна институция се доказва от други документи.

В напреднала фаза са делата на държавата срещу Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок за дворците "Царска Бистрица" и "Ситняково". Преди седмицата адвокатите им внесоха като доказателство в Софийския окръжен съд същия този протокол от заседанието на 5-то Народно събрание, което внесоха по делото за "Кричим".

Според него по това дело: "Висшият (Върховният-бел.ред.) касационен съд не пожела да се съобрази с новите доказателства, които представиха нашите адвокати". Бившият премиер отбеляза, че това решение "трябва да се уважава, но има резерви по темата".

Симеон Сакскобургготски изрази своето уважение към българското правосъдие, но напомни, че то взима решенията си въз основа на доказателства, а не на прецеденти.

"Нашето правосъдие, доколкото поне разбирам и го уважавам, не се движи по прецеденти, а по същество, по темата, която се разглежда в момента. По доказателствата се решава, а не някак си верижно. Защото, както вече казах, едното няма нищо общо с другото", подчерта още веднъж той, визирайки двата имота

"За "Царска Бистрица" не бих свързал двата въпроса и двете теми, по причина, че съдът е независима институция, всеки съдия също е независим и действа по съвест", казва Сакскобургготски.

Той напомни, че когато през 1998 г. държавата върна имотите на неговите деди, той и сестра му г-жа Мария-Луиза Хробок са дарили 900 декара от двореца "Врана".

"В този момент никой не ни каза: къде сте тръгнали това не е ваше. Благодариха и се прие. Намирам, че има противоречие във всички опити сега да се "докаже", че това не е било наше", коментира Симеон Сакскобургготски. Той изрази своето съжаление, че в България има теми, които са пределно ясни, но се използват за чисто политически цели.

На въпрос дали планира да се обърне към европейски съдебни инстанции в случай на негативен изход, бившият премиер каза: "Това също се преекспонира. Нека да погледнем нещата по един съвсем спокоен начин. Всеки европейски гражданин има право да се обърне и да сезира Страсбург, ако се чувства неудовлетворен с решенията в своята си страна".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?