Симеон Сакскобургготски окончателно загуби двореца "Кричим"

Симеон Сакскобургготски окончателно загуби двореца "Кричим"

Бившият премиер и лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски окончателно загуби делото срещу държавата за двореца "Кричим", след като Върховният касационен съд отказа да преразгледа решението си.

 

В началото на юни тази година ВКС обяви, че ще обсъди искането на защитата на Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок за възобновяване на делото за собствеността на царската резиденция "Кричим". Казусът окончателно бе решен в полза на държавата през 2012 година, когато върховните магистрати потвърдиха решенията на Пловдивския окръжен съд и Пловдивския апелативен съд.

И трите инстанции последователно приеха, че Интендантството към Н.В.Царя, което е собственик на имота, се явява държавно учреждение, а не частна канцелария на монарха.

Адвокатите на Сакскобургготски и сестра му не се отказали и внесоха във ВКС искане за преразглеждане на окончателното решение, защото са се сдобили с нов документ по казуса. Това е протокол от заседание на 5-то Обикновено народно събрание от 1887 г., на което се обсъжда статута на секретаря на княз Фердинанд – дали той се води държавен чиновник и дали едновременно с това може да бъде и депутат.

 

Тогава народните представители приемат, че секретарят на монарха може да бъде техен колега, тъй като получавал заплатата си от личните средства на Царя, а не от държавния бюджет. От този протокол защитата на бившия премиер прави изводи и за характера на Интендантството, представяйки го като институция, която се грижи за имотите на Царя, а не на държавата.

 

ВКС обаче не приема тези изводи. Съдът посочва, че за да се допусне преразглеждане на делото, то трябва да са представени документи, които се явяват нови доказателства, относими към казуса. Магистратите посочва, че протоколът от заседанието на парламента не се явява такъв документ. ВКС посочва, че депутатите стигат до изводи за характера на позиция на главния секретар на Интендантството, а не за характера на самото Интендантство. Поради това то продължава да се приема за институция, която се грижи за имоти държавна собственост, предоставени за ползване на Царя и не подлежат на реституция.

 

Съдебната история с двореца "Кричим" започна в средата на 2008 година, когато Симеон Сакскобургготски и сестра му заведоха дела срещу държавата в Пловдивския окръжен съд за собствеността върху имота. Процесът продължи най-дълго на първа инстанция, защото тогава бяха изготвени всички необходими експертизи на имота и бяха събрани историческите документи.

 

Делото се явява ключ към разрешаване на въпроса с реституцията на царските имоти. Делата за останалите имоти все още циклят в Софийския градски съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?