Сърбия прие плана за прилагане на споразумението за Косово

Сърбия прие плана за прилагане на споразумението за Косово

Четири дни след първоначалния договор между премиерите Ивица Дачич и Хашим Тачи правителството на Сърбия в неделя вечерта единодушно прие план за прилагането на брюкселското споразумение за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, съобщава белградският вестник "Вечерне новости".

Веднага след заседанието сръбският премиер Ивица Дачич информира върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Катрин Аштън за решението на своя кабинет. Но от Белград в Брюксел е било изпратено и писмо, в което сръбската страна недвусмислено твърди, че постигнатият договор е статутно неутрален, пише "Вечерне новости".

Сръбските вестници съобщават, че правителството на Сърбия е отхвърлило оставката на Александър Вулин от поста директор на Канцеларията за Косово и Метохия. Вулин би трябвало да остане начело на канцеларията, но същевременно той е и най-сериозният кандидат за ръководител на комисията за прилагане на брюкселското споразумение. Сръбската страна е поискала твърди гаранции, че сърбите в Косово ще имат право на сръбско гражданство и сръбски лични документи, а университетските дипломи няма да носят печатите на т.нар. държава Косово, пише "Новости", позовавайки се на неофициални източници.

Политическите представители на сърбите в Косово би трябвало във вторник да се срещнат в Белград със сръбския премиер Ивица Дачич и първия вицепремиер  Александър Вучич. Единствената точка в дневния ред ще бъде планът за осъществяване на брюкселското споразумение.

През тази седмица в Белград би трябвало да пристигне ръководителят на  британската дипломация Уилям Хейг. Преди пристигането си той заяви, че приветства  напредъка в нормализирането на отношенията между Сърбия и Косово и се обяви за ефикасно прилагане на брюкселското споразумение.

Сръбският премиер Ивица Дачич се очаква в Брюксел в сряда, където ще говори пред членовете на комисията по външни работи на Европейския парламент. Той ще разговаря с депутатите за споразумението между Белград и Прищина, както и за договорения план за неговото прилагане.

Всичко тава ще бъде увод към ключовото заседание на Съвета на ЕС, който на срещата на върха на 29 юни ще реши дали да определи на Сърбия дата за начало на преговори за присъединяване към ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани