САС: Съдия Петър Сантиров активно договарял рушвета

Софийският апелативен съд (САС) реши в четвъртък да остави в ареста съдията от Софийския градски съд (СГС) Петър Сантиров. Според обвинението той е бил един от посредниците при предаване на подкуп от бившия военен министър Николай Цонев на следователя Петьо Петков. Другият посредник е Тенчо Попов, бивш главен секретар на Министерството на финансите. Цонев, Сантиров и Попов бяха задържани точно преди Великден, след като схемата с рушвета е била разкрита пред разследващите от следовател Петков, който е и основен свидетел на обвинението.

Според прокуратурата Цонев, чрез посредничеството на Попов и Сантиров, предложил подкуп на следователя, за да потули досъдебно разследване срещу виновни длъжностни лица от Министерството на отбраната във връзка със сделка за оптичен кабел на стойност 120 млн. лева.

Мотивирайки решението си да остави Сантиров в ареста, САС обяви, че към този момент няма данни, които да разколебават подозренията, че той е участвал като посредник в даването на подкупа.

Заседанието на съда бе закрито, тъй като на него са били разисквани здравословни проблеми на обвиняемия. Защитата на Сантиров представи медицински документи за "интимно заболяване" на съдията, което били от началото на годината, но се обострило в килията. При обявяването на решението си да не го пускат на свобода, което стана пред медиите, магистратите посочиха, че здравният проблем може да се реши в ареста.

От предоставените доказателства, включително такива от специални разузнавателни средства (СРС), съдът заключава, че Сантиров е имал активно участие в преговорите по уговаряне и предаване на парите. Съдът приема тезата на защитата, че поведението на следователя Петьо Петков може да се тълкува като провокация към подкуп, но то не променя доказателствата, които уличават Сантиров в извършване на престъплението.

От представените разпечатки от мобилния телефон на Сантиров се вижда, че той е търсил следователя на 16 февруари, а на 8,12 и 15 март двамата взаимно са се търсили по няколко пъти.

От СРС-тата се разбира още, че Сантиров е участвал в договорките за разпределение на сумата.

В един момент той се дистанцира от действията на останалите, но това не го оправдава, тъй като е споделил пред тях съмнения, че го подслушват.

Съдът смята, че ако бъде освободен от ареста, няма опасност Сантиров да повлияе на свидетели, тъй като основните свидетели са разпитани, но има опасност да извърши престъпление. Посочва се, че деянието, в което е обвинен, е насочено срещу нормалното функциониране на правораздавателната система.

Споделяне

Още по темата

Още от България