САЩ изтеглят войските си от Сирия

Тръмп заяви, че целта е постигната - победа над групировката "Ислямска държава"

Доналд Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ са постигнали целта си в Сирия, а именно победа над групировката "Ислямска държава".

"Победихме групировката "Ислямска държава" в Сирия, единствената причина според мен, заради която ние бяхме там по време на президентството на Тръмп", написа той в Туитър.

Така американският президент, както изглежда, потвърди информациите на представители на своята администрация, че САЩ обмислят да изтеглят военните си от Сирия.

По-късно говорителката на Белия дом Сара Сандърс, цитирана от Ройтерс, заяви, че САЩ са започнали да изтеглят военните си от Сирия. Тя поясни, че връщането у дома на американските военни бележи нова фаза в кампанията срещу терористичната организация "Ислямска държава" (ИД).

"Победите над ИД в Сирия не означават край на глобалната антиджихадистка коалиция или на нейната кампания. Ние започнахме да връщаме американските военни у дома, тъй като преминаваме към нова фаза в тази кампания", каза Сара Сандърс.

Тя припомни, че преди пет години ИД е била "мощна и опасна сила в Близкия изток", но сега САЩ са сложили край на халифата, обявен от групировката в териториите, които владееше.

Според в. "Вашингтон пост", който се позовава на американски военни, администрацията на Тръмп има намерение да започне в кратки срокове пълно изтегляне на контингента на страната от Сирия, който сега наброява около 2000 души. Според цитираните източници решението е било взето вчера, но причините за него не се съобщават.

В. "Уолстрийт джърнъл" пише, че решението за изтеглянето е било взето лично от американския президент след разговор с турския му колега Реджеп Тайип Ердоган.

Турция смята за терористична организация Сирийските демократични сили - кюрдско-арабска коалиция, която е съюзник на САЩ в борбата им в Сирия срещу "Ислямска държава".

Тръмп вече е наредил на американските военни да се изтеглят напълно от Сирия, съобщи агенция Блумбърг, като се позова на неназовани представители на неговата администрация.

Подобно изтегляне би било рязък обрат в американската политика, който би оставил американските съюзници в Сирия, сирийските кюрди, на произвола на турските военни, отбелязва Блумбърг.

Миналата седмица представители на американските власти оспориха твърдението, че "Ислямска държава" е разгромена, и намекнаха, че САЩ трябва да запазят военното си присъствие в Сирия.

На 6 декември американският министър на отбраната Джим Матис каза, че има още работа за вършене в Сирия. Експерти по отбраната пък предупредиха, че изтеглянето на САЩ ще остави Сирия под влиянието на Русия и Иран.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят