САЩ не приемат изводите от мисията на СЗО в Китай за произхода на коронавируса

Байдън върнал Америка в СЗО, за да я реформира

САЩ не приемат изводите от мисията на СЗО в Китай за произхода на коронавируса

Съединените щати няма да приемат заключенията от разследването на Световната здравна организация (СЗО) в Ухан за произхода на коронавируса, без да е налице независима верификация на резултатите, заявиха представители на американската администрация след като екипът на СЗО представи резултатите от мисията си в Китай, проведена съвместно с китайски учени.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс каза, че е важно да има пълен и цялостен отчет на СЗО и на Китай, представящ подробно как е възникнала и се е разпространила панедмията.

Поне до момента, китайците не са предложили необходимата прозрачност, каза Прайс и поясни, че тя е важна не само за САЩ, и за международната общност, за да може да се предотврати избухването на подобни пандемии в бъдеще-

"Ние ще работим с нашите партньори, също така ще ползваме информацията, събрана и анализирана от нашата собствена разузнавателна общност...Вместо да приемем тутакси заключения, които може да са мотивирани с всичко, но не и с наука, искаме да видим къде ни водят данните, къде ни води науката и това ще стане основа за нашите заключения", заяви той на пресконференция.

Изследователският екип, чиято мисия в Китай приключи във вторник, бе съставен от 17 международни експерти и 17 китайски учени, които трябваше да проучат какъв е произходът на коронавируса, който за пръв път бе засечен в Ухан в края на 2019 г. преди да плъзне по целия свят. Екипът обяви, че няма отговор откъде е тръгнал вирусът, но най-вероятно е предаден на човек от животно.

Теорията, че вирусът е възникнал след като е изпуснат от лаборатория, е "изключително невероятна", заяви ръководителят на групата Бен Ембарек, опровергавайки по този начин администрацията на бившия президент Доналд Тръмп, който обвини института по вирусология в Ухан, че волно или неволно е допуснал новият коронавирус да излезе извън стените му.

Тръмп спря американското финансиране за СЗО и се закани САЩ да напуснат здравната организация на ООН. Новият президент Джо Байдън върна Америка в СЗО, но администрацията му даде да се разбере, не изключва твърденията на Тръмп за прекомерното влияние на Китай върху СЗО да са верни.

Веднага след като мисията на СЗО практически подкрепи версията на Пекин, че пандемията може да не е тръгнала от Китай, а от другаде, говорителят на Държавния департамент заяви:

"В този случай говорим за произхода на коронавируса. Не мисля, че има разумен човек, който би спорел, че коронавирусът е възникнал някъде другаде".

Говорителят на Белия дом Джен Псаки заяви на отделен брифинг, че администрацията на Джо Байдън не участва в "планирането и реализацията" на разследването на СЗО и иска да направи независим преглед на резултатите и основните данни. Вашингтон ще продължи да настоява Китай да предоставя на американските експерти достъп до избрани места, за да установят произхода на коронавируса, каза тя.

Прайс заяви, че въпросите, свързани с вътрешните дела на СЗО, нейната ефикасност и това дали Пекин определя решенията ѝ, са накарали Байдън да възобнови членството на САЩ в организацията още при встъпването си в длъжност.

Принципно смятаме, че когато сме на масата, можем да помогнем за формирането на процесите, поясни Прайс: "Когато не сме в СЗО, ние нямаме никакво влияние върху работата ѝ".

По думите му сега, когато Америка отново е ангажирана със СЗО, ще бъде в позиция да въздейства за всички необходими реформи, защото е ясно, че реформи са необходими.

Говорителят на Държавния департамент не уточни точно за какви реформи ще настоява администрацията на Байдън.

Часове след изявленията на Вашингтон, Пекин контраатакува.

Съединените щати трябва да поканят СЗО да разследва произхода на коронавируса в тази страна, заяви в сряда говорителят на китайското външно министерство Ван Уенбин, цитиран от Ройтерс.

Той отбеляза, че Вашингтон трябва да последва примера на Китай, като "държи открито и прозрачно отношение и кани" експерти на СЗО в САЩ.

"Надяваме се, че Съединените щати ще покажат готовност за сътрудничество и отношение, основано на научни доказателства и също така ще поканят експертите на СЗО да дойдат в тяхната страна и да проведат изследвания, за да проследят следите за произхода на коронавируса", каза той на редовен брифинг.

"Както сме заявявали няколко пъти, има достатъчно доказателства, че през втората половина на 2019 г. е имало няколко огнища на пандемия. Съобщава се, че първият случай на инфекция в Съединените щати може да се е случил много по-рано от официално заявеното", добави китайският дипломат.

Мисията на СЗО до голяма степен окуражи Пекин в позицията му, че коронавирсът не е възникнал в Китай, а е бил внесен там. Бен Ембарек и други представители на СЗО заявиха, че една от възможните версии за трасмисията на вируса е чрез замразена храна.

Миналата година Китай бе силно критикуван от международната общност, че първоначално е прикривал мащаба на кризата и че не предоставя достатъчно информация за произхода на вируса. След като Австралия призова за независимо разследване, Пекин ѝ отвърна с търговски ограничения.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?