САЩ опровергаха информацията, че Иран е готов на преговори за ядрената си програма

Белият дом отрече в неделя твърденията на вестник "New York Times", че Иран се е съгласил на преки преговори за ядрената му програма, съобщи Би Би Си. Материалът на изданието, в което се цитират анонимни източници, съобщава, че Техеран за пръв път се е съгласил на разговори, но няма да ги започне преди изборите в САЩ на 6 ноември.

От Белият дом оповестиха, че са подготвени за двустранни срещи с Иран, но нямат планове за такива. Западът мисли, че ислямската република опитва да направи ядрено оръжие, което Техеран отрича. Освен това Иран е една от основните външнополитически теми в предизборната кампания в САЩ. В понеделник се провежда третият, последен дебат между Барак Обама и кандидата на републиканците Мит Ромни, който ще е посветен именно на външната политика.

New York Times пише, че Иран се е съгласил на преговори със САЩ "по принцип". Но говорителят на Националния съвет по сигурността Томи Виетър каза в изявление, че това не е вярно. "Продължаваме да работим върху дипломатично решение и от самото начало казахме, че ще бъдем подготвени да се срещнем двустранно", допълва Виетър.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?