Съществува риск от верижна реакция, ако Италия не промени бюджетните си планове

Юрки Катайнен

Заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен призова Италия да представи проектобюджет, отговарящ на поетите ангажименти и предупреди за рисковете за Италия и другите страни от еврозоната, предаде Ройтерс.

Италианското евроскептично правителство предизвика безпокойства на пазара, когато обяви преди две седмици план да повиши бюджетния си дефицит до 2,4 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2019 година и пренебрегна бюджетните цели, договорени с партньорите от еврозоната.

Ситуацията е много крехка, посочи пред репортери Катайнен, отговаряйки на въпроси за италианските бюджетни планове и първоначалната негативна реакция на пазарите. Той каза, че никой не иска финансова нестабилност, която може да засегне Италия и други страни от еврозоната, които може да пострадат от "верижна реакция".

Вчера гръцкият централен банкер Янис Стурнарас каза, че спадът на котировките на гръцките банки се дължи на външни фактори, като според анализаторите италианските спорове с ЕС за бюджета са основната причина за пазарния натиск върху гръцките банки.

Катайнен, който отговаря за заетостта и растежа, каза, че Еврокомисията се опитва да убеди Италия да промени бюджетните си планове, които най-вероятно няма да бъдат съобразени с европейските бюджети правила.

Всички страни от еврозоната трябва да представят пред Брюксел проектобюджетите си за догодина до 15 октомври. Европейската комисия може да отхвърли италианския проектобюджет, ако според нея той нарушава бюджетните правила.

Надяваме се на добро сътрудничество с италианското правителство, каза Катайнен. Не е прекалено късно да запазим стабилността. Не е прекалено късно да гарантираме, че растежът може да продължи в Италия, допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?