Саудитска Арабия ще увеличи значително добива си на петрол след провала на преговорите ОПЕК - Русия

Саудитска Арабия ще увеличи значително добива си на петрол след провала на преговорите ОПЕК - Русия

Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, планира да увеличи значително производството на черно злато над 10 милиона барела дневно през април, след като преговорите за намаляване на добива между ОПЕК и Русия се провалиха, съобщиха в неделя двама източници пред Ройтерс.

Държавният петролен гигант Арамко (Aramco) ще повиши добива, след като изтече сегашното споразумение за съкращаване на производството в края на март в т.нар. група ОПЕК +, уточниха източниците.

През последните няколко месеца Саудитска Арабия добива около 9.7 милиона барела дневно.

Според източниците Арамко трябва да увеличи добива и да продава повече петрол, за да защити пазарния си дял.

Арамко е фиксирал официалната си продажна цена за барел лек суров петрол за Азия през април на стойност с 3.10 долара по-малко, отколкото средната на Оман и Дубай. Групата е намалила и продажната си цена за САЩ за април с 3.77 долара по-малко.

Котировките на борсите в Саудитска Арабия и други страни от Залива достигнаха на 8 март най-ниското си равнище от години при откриването на търговията, след като ОПЕК и Русия не се споразумяха за намаляване на добива, допълва Франс прес, цитирана от БТА.

Саудитската борса, която вече реагира на епидемията от коронавирус, потъна със 7.7 процента при откриването на търговията, след като цените на петрола приключиха близо до четиригодишно дъно в петък.

Акциите на Арамко поевтиняха под цената от първичното им публично предлагане 32 риала (8,5 долара), достигайки 31.15 риала.

Дубайската фондова борса изгуби 8.5 процента в един момент, което е най-сериозният ѝ спад от шест години, като след това се възстанови леко. Борсите в Кувейт и Абу Даби отчетоха спад от над 7 процента.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес