Съветът за сигурност на ООН постигна напредък по проекторезолюцията за Сирия

Посланиците на 15-те страни членки на Съвета за сигурност на ООН, които се опитват да съгласуват текста на резолюция за Сирия, постигнаха "известен напредък" на тричасовото си заседание вчера, съобщи Франс прес, като се позова на участници в дискусиите.

 

"Постигнахме известен напредък", заяви пред журналисти британският посланик Марк Грант. В Съвета за сигурност "има желание за съставяне на текст, който да бъде приет през следващите дни", добави дипломатът.

 

Руският представител Виталий Чуркин посочи, че 15-те вече по-добре разбират какво трябва да се направи за постигане на консенсус.

 

"Смятам, че имахме добър кръг от преговори", добави той, без да съобщи повече подробности.

 

След снощните дискусии се очаква да бъде подготвен нов вариант на проекторезолюцията, за да бъде подложен на дискусии от днес, посочиха дипломати.

 

Според един от източниците на снощното заседание са се обсъждали главно степента на подкрепа в Съвета за сигурност за мирния план на Арабската лига, както и параграфът за евентуална военна намеса. Сегашният текст изтъква необходимостта за мирно уреждане на сирийската криза, но някои страни, сред които Русия и Китай, предпочитат формулировка с още по-ясно отхвърляне на употребата на сила.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?