Нова вълна от насилие в Сирия, над 200 души са убити в град Хомс

Съветът за сигурност на ООН готви резолюция с призив за оттеглянето на Башар Асад

Нова вълна от насилие в Сирия, над 200 души са убити в град Хомс

Между 217 и 260 души са били убити при неочаквано мощна атака на сирийската армия в град Хомс в нощта срещу събота, предадоха световните агенции, позовавайки се на информацията на местни жители и правозащитни организации.

По време на най-силната офанзива от началото на бунтовете, военните са подложили на артилерийски и минометен обстрел няколко района, като започнали около 20.00 часа местно време в квартал Халидия, където 36 къщи са били напълно унищожени.

"Това е истинска касапница", заяви за Франс прес директорът на Сирийската обсерватория за човешките права Рами Абдерахман, който призова за незабавна реакция на Арабската лига. Официалната сирийска информационна агенция САНА отрече армията да е обстрелвала в Хомс, предаде АФП.

Агресията в Хомс предхожда заседание на Съвета за сигурност на ООН в събота, на което се очаква да бъде приета резолюция в подкрепа на призива на Арабската лига за оттегляне на сирийският президент Башар Асад. Западни дипломати в Ню Йорк коментираха пред Ройтерс, че след кървавите събития в Хомс на Русия, която е против резолюцията, ще ѝ бъде трудно да продължи да блокира приемането ѝ.

Поредните масови убийства в Сирия провокираха размирици пред посолството на страната в египетската столица Кайро. Протести имаше пред сирийските мисии и във Великобритания, Германия и САЩ.

Демонстранти нахлуха и в комплекса на сирийското посолство в Кувейт, чупиха прозорци, смъкнаха националния сирийски флаг и издигнаха знамето на опозицията срещу режима на Асад. Някои кувейтски политически организации вече призоваха властите да експулсират сирийските дипломати. Кувейт е член на Съвета за сътрудничество в Залива, който играе основна роля в усилията на арабските страни да спре кръвопролитията в Сирия.

За момента не е ясно каква е била причината за внезапния обстрел на Хомс, отбелязва Ройтерс. Според някои антиправителствени активисти ударът срещу града, известен като един от бастионите на съпротивата, бил предизвикан от вълна от дезертьорства от разположените в района въоръжени сили. Според опозиционния Сирийски национален съвет режимът готви подобни удари и около Дамаск и срещу северния град Джиср аш Шугур.

Събитията в Хомс очаквано бяха остро осъдени от Арабската лига и Западния свят. Председателят на парламента на Арабската лига, Али Салем ад Декбаси, призова страните-членки на организацията да изгонят сирийските дипломати, които подкрепят режима на Башар Асад, допълвайки, че сирийското правителство продължава да убива протестиращите, предаде АФП.

ООН трябва да заеме ясна позиция относно убийствата на хора в Сирия, заяви пък турският външен министър Ахмет Давутоглу, цитиран от АФП. "Ние очакваме Съветът за сигурност да заеме ясна и прецизна позиция по въпроса за убийствата на цивилни граждани", добави Давутоглу.

Президентът Барак Обама обвини правителството на сирийския президент в избиването на цивилни граждани при "неописуемото" нападение в Хомс, и призова Башар Асад да се оттегли, предава АФП. "Асад трябва да прекрати тази кампания на убийства и престъпления срещу своя собствен народ сега. Той трябва да отстъпи и да позволи незабавно да бъде проведен демократичен преход", заяви Обама.

Британският външен министър Уилям Хейг също порица "ужасяващото" насилие в сирийския град Хомс, обвинявайки президента Башар Асад в "хладнокръвен цинизъм", предаде АФП.

Въпреки тези призиви руският външен министър Сергей Лавров за пореден път бе твърде лаконичен, коментирайки бъдещата резолюция на ООН по време на конференцията по сигурността в Мюнхен.

По думите на Лавров текстът трябва да бъде изменен, за да се избегне впечатлението, че световната организация взема страна в една гражданска война. Основното руско възражение е, че проектът определя мерки срещу правителството на президента Башар Асад, но не и срещу въоръжените групировки, които манипулират мирните протестиращи. 

Френският външен министър Ален Жупе впоследствие реагира, че онези, които продължават да блокират резолюцията на ООН след съобщенията за над 200 убити в Хомс, ще носят "тежка отговорност в историята".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?