Русия и Китай блокираха в Съвета за сигурност на ООН резолюцията за прекратяване на насилието в Сирия

Русия и Китай блокираха в Съвета за сигурност на ООН резолюцията за прекратяване на насилието в Сирия

Генералният секретар на Арабската лига и премиерът на Катар призоваха Съвета за сигурност на ООН да предприеме бързи действия, но въпреки това още няма възможност да бъде приета резолюцията, призоваваща президентът Башар Асад да се оттегли, заради съпротивата на Русия и Китай.

Генералният секретар на Арабската лига Набил ал Араби прикани Съвета да вземе "бързи и решителни мерки", докато катарският премиер шейх Хамад бен Джасем ал Тани предупреди, че сирийската "машина за убийства все още работи с пълна пара".

Ал Араби и шейх Хамад изрично подчертаха, че арабските страни се опитват да избегнат военна интервенция в 10-месечната криза в Сирия. Катарският премиер препоръча на Съвета да използва икономически вместо военни лостове.

На откритото заседание на Съвета за сигурност Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън призова 15-членния орган да одобри европейско-арабската проекторезолюция, която подкрепя плана на Арабската лига. Клинтън подчерта, че насилието в Сирия се влошава с всеки изминал ден и вече води страната към ръба на гражданската война.

Подготвената проекторезолюция призовава президента Башар Асад да прехвърли цялата си власт на своя вицепрезидент, за да бъде извършен демократичен преход.

"Заемете страната на народа на Сирия или станете съучастници на насилието там," заяви Клинтън. "Някои членове на Съвета смятат, че резолюцията е равнозначна на втора Либия - това е погрешна аналогия."

Русия и Китай, които се противопоставят твърдо на проекторезолюцията на Запада и на Арабската лига за прекратяване на конфликта в Сирия, посъветваха обаче Съвета за сигурност да играе "конструктивна" роля, предаде ДПА.

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин и неговият китайски колега Ли Баодун заявиха, че са против наказателни мерки срещу Дамаск като военни действия или санкции.

Вместо това те призоваха за диалог между властите и опозицията за намиране на мирно разрешение на 11-месечния конфликт, в който бяха убити над 5400 души.

По време на разгорещените дебати постоянният представител на Сирия в ООН Башар Джафари отхвърли всяка възможност за сътрудничество с международната общност в усилията ѝ да спре боевете.

"Сирия няма никога да приеме суверенитетът ѝ да бъде нарушен," заяви посланикът, цитиран от ДПА. "Не е ли странно Арабската лига да търси от Съвета подкрепа за действията си срещу Сирия, след като Сирия винаги е защитавала каузата на арабските страни?"

Джафари отхвърли обвиненията срещу неговото правителство, отправени от членове на Съвета, като подчерта, че събитията през последната година в Сирия са последица от британската окупация на Близкия изток през 20 век.

Центърът за анализ на стратегиите и технологиите (АСТ) - най-авторитетният руски "мозъчен тръст" в областта на отбраната и сигурността коментира, цитиран от Ройтерс, че Русия разчита сирийският президент Башар Асад да се задържи на власт, за да изпълни потенциални оръжейни договори на стойност до 6 милиарда долара и да помогне на Москва да отбележирекордна година по износ на оръжие.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?