"Моделът КОЙ отново се изплю в лицето на България!"

Съюзът ГЕРБ-ДПС за оздравяване на КТБ провокира нов протест

Съюзът  ГЕРБ-ДПС за оздравяване на КТБ провокира нов протест

Коалицията, оформила се между депутатите от ГЕРБ и ДПС във временната бюджетна комисия, която преди ден реши да предложи на парламента да задължи със законови промени БНБ да оздрави Корпоративна търговска банка (КТБ), провокира призив за нов масов протест още преди да има предложение за правителство.

Срещу предложението Централната банка да бъде задължена да спасява фалирали банкови институции в сряда гласуваха единствено представителите на БСП и Реформаторския блок в комисията, оглавявана от Менда Стоянова (ГЕРБ).

Подобно на антиправителствените демонстрации продължили повече от година по време на кабинета "Орешарски", събитието се организира във Фейсбук и е под надслов "Моделът КОЙ отново се изплю в лицето на България!" За по-малко от 24 часа - до обяд в четвъртък, участието си бяха потвърдили над 1300 души. Предвидено е протестът да започне в 18.30 часа в петък пред сградата на Народното събрание (НС).

В страницата на събитието в социалната мрежа се призовава за остра гражданска реакция срещу намеренията на ГЕРБ и ДПС: "Така повече не може! Наше гражданско право и дълг е да се защитим от произвола."

"НИЕ можем да разградим модела КОЙ. НИЕ срещу КОЙ. Гражданите срещу Мафията. Протестът от лятото на 2013 г. демаскира модела КОЙ. Сега трябва да изтръгнем държавата от него. Продължителни и настойчиви усилия са нужни от хората в институциите, от гражданите, от всеки, който иска бъдеще тук. Искаме незабавно изтегляне на проекта, подкрепен от ДПС и ГЕРБ! Излезте и кажете "Стига!" Без страх и съображения. За да можем да гледаме децата си в очите", гласи призивът за протест.

Въпреки острото недоволство на управителя на БНБ Иван Искров срещу тази законодателна идея, временната комисия по бюджет и финанси прие решение от четири точки, което предвижда отпадане на автоматизма на обявяването на банка в несъстоятелност при липсата на капиталова адекватност.

Според него Министерският съвет, съвместно с Централната банка и Комисията за финансов надзор, трябва да извърши анализ на законодателството и да внесе в парламента законодателни изменения. Най-вероятно става въпрос основно за промени в Закона за кредитните институции.

Парламентът пък се задължава до 6 ноември да приеме законодателните изменения, които да гарантират изплащането на гарантираните депозити според европейското право. В същия срок трябва да станат факт промените, задължаващи БНБ да предприеме действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина.

Споделяне

Още по темата

Още от България