Съюзът на издателите: ДАНС и НАП да не се използват за политически поръчки срещу медии

Съюзът на издателите: ДАНС и НАП да не се използват за политически поръчки срещу медии

Съюзът на издателите осъди натиска срещу рекламодателите на телевизия "Евроком".

"Използването на държавната машина срещу независими медии е основната причина за незавидното състояние на свободата на словото в България", се посочва в декларацията на съюза.

По-рано тази седмица стана ясно, че цялата държавна машина е впрегната да проверява телевизия "Евроком" и трите ѝ опозиционни спрямо ГЕРБ предавания – на Люба Кулезич, Сашо Диков и Владимир Береану. ДАНС и Националната агенция за приходите (НАП) потвърдиха, че са назначили проверки по разпореждане на прокуратурата, което пък е въз основа на сигнала на Николай Бареков отпреди година.

"Съюзът на издателите в България изразява категоричното си несъгласие с тази форма на натиск върху независими медии. Искането на информация за рекламодателите на три предавания - "Евро ДикоФ" с водещ Сашо Диков, "Честно казано" с водещ Люба Кулезич и "Седмичник с Береану" с водещ Владимир Береану, както и на други външни продукции, е не само демонстрация на "интерес" към определени журналисти от страна на ДАНС, но и натиск спрямо рекламодателите на телевизията", посочват от Съюза на издателите.

"Рекламодателите са тези, благодарение на които една медия, която не е на правителствена хранилка, може да съществува. Насочването на държавни институции срещу фирми, само защото са решили да рекламират в определена медия, е сериозна заплаха за съществуването на всяка свободна медия", смятат издателите.

"Съюзът на издателите в България призовава въпросните институции да не харчат парите на българските данъкоплатци, превръщайки се в маши за изпълнение на политически поръчки срещу медии".

Споделяне

Още по темата

Още от Общество