Сбъдна се най-заветната мечта на Русия

Сбъдна се най-заветната мечта на Русия

Златният медал на руските хокеисти на Зимните олимпийски игри в Пьонгчан кара Русия да забрави всички санкции, дисквалификации и допинг скандали. Първото от 1992 г. олимпийско злато за националния отбор по хокей окрилява руснаците, констатира австрийският в. "Ди Прессе".

В хода на драматичното нажежаване на страстите около финала, отборът на играещите под неутрален флаг руски хокеисти постигна в допълнителното време победа над Германия с резултат 4:3. "Златната шайба" във вратата на противника беше забита от Кирил Капризов.

И вече не е важно, че при връчването на наградите руските хокеисти запяха националния си химн - санкциите, въведени заради допинг скандала на Олимпиадата в Сочи през 2014 г. по правилата на МОК им забраняват това. Русия не се страхува от по-нататъшни глоби. Това беше протест, който в крайна сметка всички очакваха.

Олег Знарок, главният треньор на руските хокеисти, приемаше поздравления веднага след мача – отначало от президента Путин, после от министър - председателя Медведев и шефа на Руския олимпийски комитет Жуков. Още преди началото на мача всички негови състезатели знаеха, че на заключителната церемония въпреки всичко няма да им разрешат да носят руското знаме. "Ние се отнесохме спокойно към това. Русия вярва в нас, на тези игри ние бяхме единен отбор. Един за всички - и всички за Русия", цитира "Ди Прессе" думите на руския треньор.

Хокеистите изпълниха мисията, възложена от Путин

"Кой знае – може би датата, на която Русия празнува Денят за защитника на Отечеството (23 февруари -бел. ред.) може да бъде преместена на 25 февруари (когато се игра хокейният мач)", коментира швейцарският в. "Нойе цюрхер цайтунг".

"Именно в този ден хокеистите завършиха мисията, която им възложи лично ръководителят на държавата Владимир Путин и която трябваше да стане съразмерен отговор на отстраняването на Руския олимпийски комитет от Олимпиадата заради допинг манипулациите преди четири години в Сочи", пояснява изданието.

За последен път руските хокеисти станаха олимпийски шампиони през 1992 г. на игрите в Албервил, Франция. Тогава те се явиха като обединен отбор спортисти от бившия Съветски съюз. Този отбор, по ирония на съдбата, също се състезава под олимпийския флаг, а не под националния, отбелязва БиБиСи.

Германия на финал – това е чудо

Олимпиадата в Пьонгчан се отливаше от редица предходни с това, че в нея не участваха водещи професионалисти в хокея, които играят в клубовете на Националната хокейна лига.

Едно от неочакваните последствия на обновяването на отборите се оказа появата на Германия на олимпийския финал. По повод тревогите от по-слаб интерес на аудиторията (преди всичко в САЩ и Канада) към финала с участието на руснаците и германците, президентът на Международната федерация по хокей Рене Фазул каза: "В Германия никой не се вълнува, че тук няма играчи от Националната хокейна лига. Участието на Германия на финал – това е чудо!"

През април 2017 г. северноамериканската Национална хокейна лига промени правилата, отказвайки да пусне играчите от своите клубове на Олимпийски игри.

Професионалистите от лигата участваха в пет олимпиади – от 1998 до 2014 г. До тогава МОК разрешаваше това само на непрофесионалисти. Съветските спортисти също се смятаха за любители, а не за професионалисти, тъй като формално не получаваха пари за участието си в състезания.

Всеки път участието на звезди от Националната хокейна лига в Олимпийски игри е било резултат на специално споразумение, но за 2018 г. такова не бе постигнато.

Това рязко понижи нивото на националните хокейни отбори, явили в Пьонгчан – вместо звезди от водещите клубове на САЩ и Канада, на Олимпиадата пристигнаха хокейсти, състезаващи се в студентски шампионати.

Руският отбор незабавно се оказа фаворит на букмейкърите. На Олимпиадата можеха да участват играчи от Континенталната хокейна лига, обединяваща професионални клубове от Русия, Беларус, Словакия, Финландия, Латвия, Казахстан и Китай. Тяхното равнище е достатъчно високо, като се има предвид, че в тази лига се включват много хокеисти, които вече са приключили кариерата си в Националната хокейна лига.

Споделяне

Още от Анализи и Коментари

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?