Сблъсъци в Египет и преди втория етап на референдума за новата конституция

Сблъсъци в Египет и преди втория етап на референдума за новата конституция

Сблъсъци между протестиращи са избухнали в египетския град Александрия преди втория етап на конституционния референдум.

Полицията е използвала сълзотворен газ, когато поддръжници на президента Мохамед Морси и негови противници започнали да се замерят с камъни във втория по големина египетски град ден преди гласуване за нова конституция, изработена от ислямисти.

Десетки противници на новата конституция и хиляди ислямисти, разделени от полицейски части за борба с безредици, се замеряха с камъни през кордона за сигурност близо до джамия в Александрия, станала епицентър на насилие миналата седмица.

"Бог е велик", скандираха ислямистите, когато започна замерянето с камъни.

"Хората искат да се въведе шариатът. Жертваме душите и кръвта си за исляма", скандираха те.

Според опозицията разработеният от Мюсюлманските братя проект за конституция ограничава гражданските права и свободи в името на "религиозни и морални норми". Противоречията около новата конституция засилиха напрежението между либералните групи и влиятелната ислямистка организация "Мюсюлмански братя", която подкрепя Мурси.

В началото се планираше референдумът да се проведе в един ден, но решението бе променено заради недостиг на съдии. Гласуването се наблюдава от представители на Висшия съдебен съвет на Египет, а много съдии заявиха, че ще бойкотират референдума.

"Мюсюлманските братя" призоваха за масов митинг в Александрия като протест, след като в резултат на съпроводени с насилие сблъсъци между ислямисти и либералната светски настроена опозиция миналата седмица мюсюлмански проповедник бе обсаден в джамията си в продължение на 14 часа.

Навечерието на утрешния втори и последен тур на гласуването на новата конституция беше белязано от често пъти съпроводени с насилие протести, отнели живота на най-малко осем души. Първият тур на 15 декември завърши с положителен вот, който се очаква да се повтори и на втория.

Мурси и ислямистките му съюзници подкрепят проектоконституцията като жизненоважна стъпка в демократичния преход на Египет почти две години след падането от власт на Хосни Мубарак. Опозицията, изправяйки се пред поражение на референдума, призова за отрицателен вот срещу документа, който те смятат за прекалено повлиян от исляма. Според тях той пренебрегва правата на жените и малцинствата, включително на 10-те процента египтяни, които са християни.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят