СДС и ДСБ подписаха предизборно споразумение

СДС и ДСБ подписаха предизборно споразумение

СДС и ДСБ подписаха в петък коалиционно споразумение, с което на практика се официализира десният предизборен съюз, за който по-рано тази седмица дадоха зелена светлина националните ръководства на двете партии.

След ден лидерите на ГЕРБ, СДС, ДСБ, както и на другите формации, членуващи в Европейската народна партия (ЕНП), ще се съберат на неформална среща в италианския курорт Каденабия, където с представители на ЕНП ще обсъждат предизборната ситуация и възможности за бъдещо управление център-дясно.

При подписването на споразумението в столичния хотел "Радисън" лидерът на СДС Мартин Димитров обяви, че са твърдо против влизането на БНД в новия десен съюз.

Всяка от двете партии в коалицията има право да налагат вето върху приобщаването на трети партньори и това решение на практика блокира приема на отцепниците от НДСВ, въпреки настояването в тази посока от страна на ДСБ. Така остава възможността след преговори отделни личности от БНД, но не и партията като такава да бъдат включени в общите листи СДС – ДСБ.

Решението за бойкот на коалиция с БНД бе взето на последното заседание на Националния съвет на СДС по предложение на бившия лидер на партията Пламен Юруков.

СДС от своя страна имат намерение да включат в общите листи "Новото време", като бил поет ангажимент към лидера на партията Емил Кошлуков.

"Това, което правим, е сериозно и дългосрочно и има за цел постигане на демократично управление на България", коментира подписването на дясното споразумение Мартин Димитров. Той напомни, че в неговата партия са направили "сериозни компромиси", докато се стигне до коалицията.

От своя страна Иван Костов каза, че каузата на автентичната десница все още не е изпълнена и именно тя ще е цел на ДСБ и СДС. "България до този момент не успя да вземе своя геополитически завой и да постигне достойно членство в НАТО и ЕС. Слабостта на десницата се оказа голямо зло за България. Подписването на тази коалиция е първа стъпка към нейното възстановяване", заяви лидерът на ДСБ.

Костов добави, че не прави никакви компромиси, за да "стисне ръката" на Мартин Димитров.

Лидерът на ДСБ се обърна и към хората в своята партия, които са против коалирането със СДС, като обясни, че липсата на силен десен съюз само помага на БСП и ДПС да се задържат във властта.

"Тези, които са срещу създаването на силно дясно управление, всъщност помагат на БСП и ДПС да останат във властта", каза той.

Съпредседатели на коалицията ще бъдат председателите на предизборните щабове на двете партии, съответно Петър Москов за ДСБ и Найден Зеленогорски за СДС.

И в двете десни партии има значителна съпротива към създаването на дясната коалиция. В началото на седмицата Националният съвет на СДС се разцепи при взимането на това решение. Основни противници на коалицията с ДСБ са членове на софийската организация на партията, както и бившият партиен лидер Пламен Юруков.

Премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев коментира по-скоро позитивно подписаното споразумение СДС – ДСБ.

В отговор на репортерски въпрос дали десницата вече е силна, Станишев отговори, че още е рано да се каже, тъй като "десницата мина през труден период и виждаме, че когато няма достатъчно стабилно дясно, с ясни принципи, политици, предложения за управление, тогава се появява огромно поле за популизъм и се явяват партии, които се обявяват за десни или пък за леви, нямат нито конкретни идеи, нито съдържание на политиката. Те са популистски по своето същество и могат днес да правят едно, утре друго, което е опасно".

"Винаги съм смятал, че за да има стабилна демокрация в България, за да има работеща политическа система, страната се нуждае както от силна левица, така и от силна и демократична десница, също така и от либерален център, коментира още Сергей Станишев.

Така е в ЕС, "не случайно в целия Европейски парламент има три основни семейства- партията на европейските социалисти, ЕНП и европейските либерали", добави той.

В същото време обаче Станишев каза, че не би искал да изпада "в положението на бившия министър- председател Иван Костов, който едно време беше обявил кой е предпочитания от него кандидат за председател на БСП".

По думите му "е нормален стремежът в дясното пространство за взаимодействие и за предизборна коалиция, предвид резултатите от социологическите проучвания".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?