СДС предлага широка коалиция в мажоритарните райони

СДС предлага широка коалиция в мажоритарните райони

СДС започва разговори за широка коалиция от партии, която да се противопостави на БСП и ДПС, като издигне общи мажоритарни кандидати за депутати в 41-то Народно събрание, обяви в сряда ръководството на партията.

Неговият анализ показва, че обединени заедно, БСП и ДПС имат 15 сигурни мажоритарни депутати, а в други пет района имат доста силни позиции. Това означава, че двете партии ще получат служебна победа, посочи председателят на СДС Мартин Димитров.

Единственият начин да бъдат спрени е да се играе с широк фронт срещу тях, каза Димитров и допълни, че СДС ще инициира разговори с всички партии освен БСП и ДПС. Лидерът на СДС даде да се разбере, че единствената политическа сила, за която това предложение няма да се отнася, е "Ред, законност и справедливост" на Яне Янев.

Димитров допълни, че решението се подкрепа и от ДСБ.

Надежда Михайлова каза, че СДС много внимателно ще разгледа район по район страната и ще се търсят хора, които се ползват с висок обществен авторитет и могат да бъдат притегателен център за политически сили с демократична ориентация и желание за промяна в България. Бихме подкрепили и хора с безукорна репутация, които не са членове на политическа сила, посочи Михайлова.

Мартин Димитров поясни, че ако някоя друга партия представи по-силен кандидат от този на СДС, те ще го подкрепят.

Целта на обединението е да оставим БСП и ДПС само с 4-5 мажоритарни места в следващия парламент, каза главният секретар на СДС Иван Сотиров.

Независимо от съпротивата на коалиционния си партньор НДСВ и цялата опозиция, в понеделник БСП и ДПС гласуваха въвеждането на мажоритарен елемент в пропорционална избирателна система. На изборите за Народно събрание през юли ще избираме 31 мажоритарни депутати от 31 едномандатни района и 209 депутати от пропорционалните листи.

Десните обявиха, че ще атакуват измененията в Конституционния съд. Основният им аргумент е различната тежест, която ще имат гласовете на избирателите в различните райони. Така се нарушава конституционният текст, че правото на глас е еднакво за всички български граждани.

Междувременно бившият лидер на СДС Пламен Юруков заяви пред в. "24 часа", че не би подписал общи изборни листи на коалицията СДС – ДСБ, ако в тях е и лидерът на ДСБ Иван Костов. В момента лидерът на сините Мартин Димитров не може да подписва нито един важен документ на партията без пълномощно от Юруков, тъй като Софийският градски съд отказа регистрация на новото ръководство на СДС. По казуса с регистрацията се очаква решение на ВКС.

Споделяне

Още по темата

Още от България