СДС започва подписка за референдум за тютюнопушенето с грешен въпрос

Емил Кабаиванов (в средата)

СДС започва от понеделник подписка за свикване на референдум за тютюнопушенето на обществени места, обяви във вторник лидерът на партията Емил Кабаиванов. Председател на инициативния комитет, който ще събира подписите, е зам.-председателят на СДС Любомир Ковачев.

От СДС вече са внесли уведомление в деловодството на Народното събрание за намерението си да съберат над 500 000 подписа за свикване на ново допитване до народа. Въпросът, по който ще искат допитване, е "Да отпадне ли пълната забрана за тютюнопушене на обществени места?".

Въпросът обаче е формулиран погрешно, защото в България няма пълна забрана за тютюнопушене на обществени места. Законът забранява пушенето на закрити обществени места, както и на някои открити като стадиони, детски площадки и прилежащи тротоари към училища и детски градини. На всички останали открити обществени места пушенето е позволено, включително в откритите части на заведенията.

"Това е въпрос (за тютюнопушенето), който не само е от сериозен интерес за повечето български граждани, а и по него своето мнение може да даде всеки", коментира Ковачев и се зарече, че СДС ще събере повече подписи от 700-те хиляди за АЕЦ "Белене".

Емил Кабаиванов допълни, че партията му ще настоява референдуми да се правят само ако има парламентарни, местни и президентски избори, за да се пестят пари.

В същото време той определи вече проведения ядрен референдум като "голям политически провал за БСП".

"Това е твърде слаб резултат, макар че левицата е разгърнала широка кампания и е хвърлила много средства", обясни той, имайки предвид ниската избирателна активност, която едва премина 20-те процента.

Кабаиванов не пропусна да спомене ДСБ и Иван Костов, след като обясни, че инициативният комитет на партията е помогнал на БСП да избегне "по-голям провал".


"Анализът показва, че тези хора - около 20 000, които също с много усилия инициативният комитет на Костов успя да убеди да гласуват против, вдигнаха точно с толкова активността, че референдумът да стане валиден (и въпросът отново да бъде разгледан от Народното събрание)", каза Кабаиванов.

В отговор на въпрос Кабаиванов посочи, че от гласувалите "против" около 530 000 души - потенциалът на Костов са около 20 000. Лидерът на СДС обяви, че участието на ГЕРБ в този референдум е било грешка. Партията на Кабаиванов беше призовала гласоподавателите да бойкотират допитването.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?