СЕМ призова телевизиите да спестяват детайли от човешки трагедии

Съветът за електронни медии (СЕМ) излезе с декларация към телевизиите "да се грижат за живота и здравето на гражданите при отразяването на гражданските протести". Обръщението е по повод на зачестилите случаи на протести под формата на самозапалване и самонанасяне на телесни повреди.

Съветът е разгледал доклад в тази връзка на свое заседание. Документът констатира, че медиите са задоволили професионално нуждата от информация за трагичните събития и са изпълнили ангажимента си за представяне на различни гледни точки по темата, включително и критични спрямо собственото им поведение. Както и че не са показвали непосредствено инцидентите с целия ужас на гледката.

Заедно с това се тиражират кадри с травматични образи - обгорели дрехи, детайли от мястото на събитието, снимки на лицата, които позволяват те да бъдат ясно идентифицирани. Обект на засилен журналистически интерес са и роднини и близки на жертвите като невинаги е избегнат рискът от вторичната им виктимизация, отбелязват от СЕМ.

Те посочват, че най-сериозният проблем остава опасността журналистическата интерпретация на самозапалванията и самонараняванията като форма на протест да ги превърне в граждански пример за подражание, медийното отразяване на поредицата от трагични събития да подтикне към продължаването ѝ.

СЕМ припомня, че за модерната цивилизация по-висша ценност от човешкия живот няма. Няма и кауза, която може да е основание за жертвата му. Още по-малко пък да оправдае търсенето впоследствие на сензационни или политически ефекти, пише в декларацията на СЕМ.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?