СЕМ ще бъде съкратен и сменен

СЕМ ще бъде съкратен и сменен

Членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) да са петима, вместо както досега – девет и да нямат право на два последователни мандата, прие парламентът в сряда. Внесените по спешност от ГЕРБ поправки в Закона за радио и телевизия бяха подкрепени на първо четене от Синята коалиция и "Атака", но опозиционните БСП и ДПС ги обявиха за противоконституционни, защото по този начин сега управляващите си осигуряват контрол над електронните медии.

Трима от членовете на медийния регулатор ще се избират от парламента, другите двама ще се посочват от президента (досега съотношението беше 5:4). От две на три години се променя ротационният период за президентската квота, за парламентарната остава две години.

Силвия Хубенова (ГЕРБ) заяви, че с промените ще се повиши ефективността на регулатора, което се налага заради изисквания на ЕК и обществените очаквания. Тя цитира одит на Сметната палата от 2007 г. до началото на 2009 г., според който в настоящия си формат СЕМ не изпълнява основните си функции. Освен това прескачането на мандат ще позволи да се развиват експертните качества на членовете на СЕМ.

Редуцирането на състава пък ще спести 110 хил. лв.

Промените в СЕМ са противоконституционни, защото водят до ограничаване на свободата на медиите, опонира Антон Кутев от БСП. Заради ограничението за два последователни мандата вече е ясно кои ще са петимата членове след влизането в сила на промените, заяви и съпартиецът му Стефан Данаилов.

Към момента е ясно, че постът си ще запази новият председател на СЕМ Георги Лозанов, избран от сегашното парламентарно мнозинство през април.

Според ДПС промените представляват груб и преднамерен опит да се осигури "удобен" състав на СЕМ, които да изберат "правилните директори" на БНР и на БНТ, което предстои. Условията за определяне на членовете са "нагласени" и така остават определени хора, каза още Лютфи Местан.

Той призова да се изчака да изтекат мандатите на вече избраните членове, коитоне отговарят на изискванията в промените.

Любен Корнезов от БСП също посочи, че с този законопроект се уволняват четирима члена на СЕМ, които имат мандат. Той допълни, че въпросът за мандатното правоотношение е конституционен и мандатът може да се прекрати предсрочно само при точно определени по конституция или по закон основания.

Михаил Михайлов от Синята коалиция каза, че ще направи предложение преди второ четене за отпадане на президентската квота и петимата членове от регулатора да се избират от парламента, като двама от тях са от квотата на опозицията.

Групата на Доган обвини ГЕРБ, че "са си поставили за цел да наложат пряк политически контрол върху всички независими регулатори". Партията на Бойко Борисов обвини БСП и ДПС в същото, когато реши да редуцира и подмени състава на КРС, СЕМ, КЗК и ДКЕВР.

"Правят го по начин, който крие огромен риск за нормалното функциониране на демократичното общество и дори за правовата държава", каза зам.-председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан.

По думите му мандатите на избиращи и избрани органи трябва да се разминават, защото обратното е елемент на тоталитарната държава.

"Ако ГЕРБ прокарат докрай тази линия на управленска претенция, трябва да са наясно, че създават прецедент, който ще бъде припознат и от следващи мнозинства. Всяко следващо Народно събрание ще има свой СЕМ, своя КРС, своя КЗК чрез грубо тенденциозна промяна в съответните закони", обясни Местан.

Поради всичко това ДПС обмисля да сезира Конституционния съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?