Семерджиев: Да направя "и други неща" ми е в правомощията

Прокуратурата: Няма свидетелства министърът да е подложен на натиск, както твърди

Илко Семерджиев, сн: БГНЕС

Служебният здравен министър Илко Семерджиев, който преди ден беше обвинен в оказан натиск над директора на Агенцията по лекарствата (ИАЛ) за назначение на негово протеже, излезе във вторник с още обяснения, като коментира, че прокуратурата го обвинява за това, че си върши работата. По думите му в казуса с директора на ИАЛ Асена Стоименова той се е придържал изцяло към правомощията си на министър ѝ е бил в правото си да изиска назначението на зам.-директор на агенцията.

Стоименова твърди, че е заплашена от Семерджиев с уволнение заради отказа ѝ да назначи за свой заместник посочения от министъра човек, който е в конфликт на интереси заради участието си във фирми от бранша. "Мога да ви уволня, мога да ви направя и други неща", заявил министърът, подчертавайки, че не го интересуват "моралните задръжки на Стоименова по повод конфликта на интереси на лицето" – реплика, на която има двама свидетели, твърдят от прокуратурата.

В изявлението си от вторник Семерджиев косвено потвърждава заплахата, като обяснява, че това е в неговите правомощия.

"Първото, което трябва да се знае е, че министърът на здравеопазването е работодател на директора на ИАЛ и уволнението не е заплаха, а правомощие, което може да бъде упражнено по целесъобразност, включително и без обяснения, на основание чл. 19а от Закона за администрацията. В крайна сметка, въпреки че на 27.03.2017 г. директорът на ИАЛ не е подал доклад до министъра по случая, вкл. и за твърдяното наличие на конфликт на интереси, такова уволнение не е извършено. Това показва, че подобна заплаха не е съществувала, напротив – имало е изискване към директора да изпълнява длъжностните си задължения, които във времето не са били реализирани ефективно и коректно. Що се касае до твърдението, че министърът може "да направи и други неща", това също е част от неговите правомощия, а именно да възложи например проверка от инспектората на МЗ, каквато от 2014 г. не е правена в ИАЛ", казва Семерджиев.

"Конфликт на интереси не се установява в Гугъл и Търговския регистър"

"Второ – установяването на наличие на конфликт на интереси не е от компетенциите на директора на ИАЛ. Това се установява от Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси , а не в Гугъл или в Търговския регистър", допълва той.

Семерджиев припомня, че още преди три години Асена Стоименова е отстранила заемащия длъжността зам.-директор на ИАЛ и оттогава досега такъв не е назначаван, въпреки изричния регламент в Устройствения правилник на агенцията, което предизвиква въпроси, на които няма отговор. Тъй като директорът на ИАЛ не предприема инициатива, а министърът съгласно чл.5 ал.4 от правилника на ИАЛ следва да съгласува назначението на зам.-директор, е напълно нормално точно министърът да инициира разговор.

В противен случай дейността на ИАЛ, освен еднолично управлявана, е и в нарушение на чл.5 ал.5 и ал.6, които регламентират, че правомощията на директора на ИАЛ могат да бъдат изпълнявани изцяло или по делегация единствено от зам.-директор. Това означава, че считано от 2013 г., времето, в което директорът на ИАЛ е бил в отпуск, болнични, командировки и др., институцията е била управлявана незаконосъобразно и издадените през това време административни актове са атакуеми. Няма министър, който да е достатъчно отговорен към задълженията си, и да не санира този очевиден факт на нарушение на правилника на ИАЛ.

Според Семерджиев не става ясно защо директорът на ИАЛ, вместо да докладва на министъра съгласно поставеното изискване, пише сигнали до прокуратурата.

"Остава неясно дали г-жа Стоименова схваща работодателя си като заплаха, а прокуратурата като защитник, но ако е така, остава въпросът "защо" и "кой" всъщност е нейният истински работодател. Отговори има, но на тях публичност няма да се даде. Това е вероятната причина с казуса да се занимава специализираното звено "Антикорупция" - очевиден опит делото да остане непублично, а истината скрита", смята Семерджиев.

Семерджиев прогнозира крах на обвиненията, но не изключва нови

"На всеки гражданин на демократична държава обаче, независимо от заеманата в момента длъжност, трябва да му е ясно, че фактите и истината никога не могат да бъдат скрити завинаги. Моята прогноза е, че производството или ще бъде прекратено поради липса на доказателства и защото е ясно, че няма да издържи в съда, или ще бъдат потърсени други поводи за отправяне на нови обвинения с цел компрометиране. На всички, които ми имат доверие, искам да заявя – не съм ви подвел, не съм направил нищо нередно, върша си работата професионално, отговорно и смело. Така ще продължа и занапред", коментира Семерджиев.

Прокуратурата: Няма свидетелства Семерджиев да е подложен на натиск

Преди ден той лансира версията, че е жертва на масиран натиск, организиран от Стоименова през различни канали, така че да не бъде сменена от поста, въпреки, че служебният министър е открил пропуски в работата ѝ.

"Няма доказателства на служебния министър на здравеопазването Илко Семерджиев да е бил оказван натиск, има обаче свидетелски показания срещу него, с които смятаме, че ще можем да убедим съда, че има извършено престъпление", коментира във вторник говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров Румяна Арнаудова във вторник пред бТВ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?