Сепаратистите в Каталуния загубиха изборите, но отново имат мнозинство

"Вече не могат да говорят от името на цяла Каталуния", обяви лидерът на "Гражданите"

Сепаратистите в Каталуния загубиха изборите, но отново имат мнозинство

Трите каталунски сепаратистки партии възвърнаха абсолютното си мнозинство в регионалния парламент след изборите в четвъртък, въпреки че първа политическа сила стана борещата се за запазване на целостта на Испания партия "Гражданите". Резултатът е удар за испанския премиер Мариано Рахой и заплашва да ескалира и без това високото напрежение между Барселона и Мадрид.

Трите партии, които се борят за независимост на Каталуния, получават общо 70 места в 135-местния парламент, с което намаляват депутатите си в сравнение с миналите избори през 2015 г. Трите групи не успяха да спечелят мнозинството от гласовете, тъй като получиха 48 процента, но разполагат с изискваното мнозинство от 68 депутати, за да съставят правителство.

Изходът от изборите в Каталуния доведе до понижение на еврото в петък. Базираните в Каталуния банки CaixaBank и Banco Sabadell загубиха по три процента при отварянето на борсата в Мадрид.

Листата "Заедно за Каталуния" на сваления от власт бивш каталунски лидер Карлес Пучдемон получава 34 места, а Републиканската левица на Каталуния на неговия бивш заместник Ориол Жункерас, който бе вкаран в затвора, разполага с 32 места.

Заедно с антикапиталистическата партия Кандидатура за народно единство (4 места), трите партии ще разполагат с общо 70 депутати, което им гарантира отново абсолютно мнозинство в регионалния парламент.

Едва ли обаче това може да се нарече категорична победа, тъй като сепаратистите загубиха подкрепа в сравнение с предходното гласуване през 2015 г., а партия, бореща се Испания да остане единна, за първи път стана най-голямата политическа формация в каталунския парламент, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Резултатът остави повече въпроси, отколкото отговори за бъдещето на испанската автономна област, където дългогодишният тласък за независимост доведе до челен сблъсък с испанското правителство преди два месеца.

Вотът също така е удар за испанския министър-председател Мариано Рахой, който разпусна каталунския кабинет и обяви предсрочни избори с надеждата да не позволи на сепаратистите да се върнат на власт.

Вместо това изходът от изборите бе в полза на беглеца и бивш каталунски лидер Карлес Пучдемон, който води кампания от Белгия, където избяга от съдебно разследване в родината си заради опита да откъсне Каталуния от Испания. Разследването би могло да доведе до обвинения в бунт и противодържавна подривна дейност, които могат да го вкарат за десетки години в затвора.

Пучдемон, който получи най-много гласове от всички сепаратистки кандидати, приветства резултатите с удовлетворение и ги нарече удар за централното правителство на Испания.

"Испанската държава е победена", каза Пучдемон. "Мариано Рахой получи шамар в лицето от Каталуния".

Завръщането на Карлес Пучдемон

Испанското правителство го свали от длъжност и го принуди да избяга в Белгия, но Карлес Пучдемон, убеден сепаратист, поведе отново битка за запазване на властта в Каталуния и спечели неочаквана победа на регионалните избори.

"Испанската държава беше сразена", ликуваше той във вечерта на предсрочните регионални избори, на които сепаратистите си върнаха абсолютното мнозинство начело с неговата листа "Заедно за Каталуния". Още

В телевизионно обръщение от Брюксел, 54-годишният бивш журналист не разясни дали ще се опита да се върне у дома, където има издадена заповед да бъде арестуван.

Другият голям победител беше Инес Аримадас, водещият кандидат на поддръжниците на оставането на Каталуния в кралството. Взимайки 25 процента от гласовете, пробизнес партията ѝ "Гражданите" спечели 37 места, които я правят най-голямата фракция в 135-местното регионално събрание.

"Отцепническите сили повече не могат да твърдят, че говорят от името на цяла Каталуния", каза Аримадас, обещавайки, че нейната партия ще продължи да се противопоставя на сепаратистите. "Ще продължим да се борим за мирно съвместно съществуване, здрав разум и за Каталуния за всички каталунци".

"Гражданите" и другите формации, противници на отцепването на Каталуния - Испанската социалистическа работническа партия, "Каталуния заедно" и Народната партия - събират общо 52 процента от гласовете.

Само че каталунският изборен закон гарантира по-голяма относителна тежест на гласовете в по-малките населени места, където сепаратистите имат силна подкрепа. По тази причина трите сепаратистки партии са с по-малък процент от гласовете, но получават абсолютно мнозинство в регионалния парламент като брой места (70 от 135).

Избирателната активност бе рекордна - близо 82 процента от имащите право да гласуват 5.5 милиона избиратели се явиха пред урните.

Инес Аримадас - твърдата противничка на каталунската независимост

Извеждайки партията си начело на нетипичните избори в Каталуния вчера, Инес Аримадас, местен лидер на партията "Гражданите" ("Сиудаданос"), пожъна плодовете на своето решително противопоставяне на процеса на постигане на независимост на областта.

С над 25 процента от гласовете и 37 депутати в регионалния парламент, партията на Аримадас става първа в Каталуния. Тя няма да управлява, защото е в позиция на малцинство спрямо депутатите, подкрепящи независимостта, но постигна напредък. Още

Според анализатори изборните резултати не са дали мандат за подновяване на искането за независимост. Победата на трите сепаратистки партии обаче ще засили конфликта между Мадрид и Барселона и ще затрудни намирането на компромис, което означава, че кризата може да се задълбочи.

Испанският премиер "загуби плебисцита, към който се стремеше" и това, че борещият се за независимост лагер запазва мнозинството си, е "шамар" за министър-председателя, заяви Пучдемон пред неколцина каталунски активисти и фламандски националисти, събрали се в зала в центъра на белгийската столица.

"Искам да благодаря на каталунския народ, че даде урок на света", "урок по гражданска доблест и демокрация", каза той и бе приветстван от присъстващите със скандирания: "Президент, президент!".

Лидерът на победителите от "Гражданите" Инес Аримадас пък обяви на свой ред, че каталунците, които не желаят отцепване на областта им от Испания, показаха, че са по-многобройни и сепаратистите "вече не могат да говорят от името на цяла Каталуния.

Сепаратизмът не е бъдещето на Каталуния и "ние ще продължим да се борим срещу този несправедлив изборен закон, който дава повече места на тези, които имат по-малко гласове", предупреди 36-годишната юристка Аримадас. Тя отбеляза, че за пръв път изборите в Каталуния се печелят от ненационалистическа партия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят