Сертификатът за преболедуване ще важи 1 година. Дори една доза ваксина ще служи за пропуск

Учителите и държавните служители със зелен сертификат до 4 седмици

Сертификатът за преболедуване ще важи 1 година. Дори една доза ваксина ще служи за пропуск

Сертификатът за преболедуване ще бъде удължен от 6 на 12 месеца още в рамките на днешния ден. Освен това документът за поставяне на първа доза ваксина ще служи като валиден пропуск за закритите обекти, в които се изисква зелен сертификат от днес. Валидността му ще е в рамките на месец до поставянето на втора доза и ще се ползва само за вътрешна употреба у нас. Това съобщи министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров в четвъртък, когато влязоха в сила новите противоепидемични мерки. Те предвиждат в редица закрити обекти като големи магазини над 300 кв. м., заведения, кина, театри, фитнеси и др. да се влиза само със зелен сертификат, удостоверяващ ваксинация, преболедуване или отрицателен тест.

За да омекотят новите мерки здравните власти започват да преправят нормативната уредба. "Днес ще бъде допълнена нашата заповед и сертификатът за преболедуване ще се счита за валиден до една година в рамките на нашата страна. Този срок няма да важи за пътуването в ЕС. Не е нужно да се преиздават сертификати", обясни Кацаров.

Тази стъпки се предприема след като министерство на здравеопазването се е допитало до експертните съвети по медицинската специалност инфекциозни болести, епидемилологияи имунология.

До дни се очаква през електронната система да започне издаването на сертификати и за преболедувалите, диагностицирани с антигенен тест след 01.12.2020 г.

Другата промяна предвижда ако сте си поставили първа доза от двудозовата ваксина - документът за ваксинацията да е валиден като сертификат в рамките на един месец.

"Повиши се значително интересът за ваксинация и поради това, че повечето хора искат бързо да извадят валиден сертификат, за да могат да го ползват по време на прилагането на тези противоепидемични мерки, се насочиха към ваксината, която се прилага еднократно. За да коригираме този дефект, взехме решение за нуждите на нашия противоепидемичен контрол: при поставянето на първа доза от двудозовите ваксини документът да е валиден като сертификат в рамките на един месец. Ако вие сте си поставили първата доза от двудозовата ваксина, този документ може да ви послужи да посещавате местата, където се изисква зелен сертификат", обясни Кацаров.

Ще бъде даден гратисен период и за контрола над мерките, за да се тества системата, съобщи заместникът му Александър Златанов.

До понеделник при констатирани нарушения в обектите ще се издават само предписания.

"Закупуваме голямо количество тестове. Безплатните тестове ще бъдат предоставени на всички лаборатории от РЗИ с договор, в който ще се обвържат с конкретна цена за пробовземане", каза Кацаров.

Здравните власти обмислят въвеждането на сертификати за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест и за чивонвниците на гише, които обслужват граждани.

До 4 седмици държавните служители и учителите вероятно също ще бъдат задължени да имат зелен сертификат. Това съобщи по-рано заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров пред Нова телевизия.

Той обясни, че в настоящата заповед служителите в администрациите са изключени, защото това ще попречи да предоставят услуги на гражданите и бизнеса.

"Има идея да се даде гратисен срок тези хора да се ваксинират. В момента това се обсъжда на ниво министри. Идеята на МОН е да се включат и учителите", каза д-р Петров.

Тези, които не притежават зелен сертификат и нарушават мерките, ще бъдат глобявани, каза заместник-министърът на здравеопазването. За физически лица глобата е до 1000 лв.

Ако има съмнение, че документът е фалшив, може да се повдигне и обвинение.

При системни нарушения пък обектите могат да бъдат затваряни и да им се отнема правото да работят със здравен сертификат.

Органите, които правят проверките, са РЗИ, полицията и служители на общините.

"Когато и мерките бяха меки, пак до голяма степен не се спазваха. При тази ситуация контролът ще се засили, основно ще разчитаме на полицията, тъй като правата на РЗИ са малки", каза д-р Петров.

Относно отправените запитвания защо не се издава зелен сертификат на хора с много антитела, той обясни, че мярката у нас не може да се промени, докато не бъде променена на европейско ниво.

"Ако променим изискването, ще излезе, че сертификатът не е европейски и въвеждаме мерки на своя глава. В ЕС и САЩ антителата не се признават за издаване на сертификат. От медицинска гледна точка те могат да бъдат показател", обясни д-р Петров.

Решението не може да бъде взето от министъра на здравеопазването, без да бъде препоръчано от експерти, защото ще бъде политическо и популистко, допълни той.

Относно признаването на антигенните тестове за издаване на сертификат, заместник-министърът на здравеопазването каза, че промяната ще бъде въведена скоро и това зависи от "Информационно обслужване", които трябва да я направят.

Ще се признават всички тестове за коронавирус, направени след 1 декември 2020 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус