Изискването за сертификат провокира объркване, протести и политически атаки

Изискването за сертификат провокира объркване, протести и политически атаки

Новите противоепидемични мерки, които предвиждат вход със зелен сертификат в редица закрити обекти от утре, очаквано провокираха множество въпроси, напрежение, протести и политически нападки в и без друго нажежената предизборна обстановка.

Недоволството спрямо новите мерки дойде от множество фронтове: от редови граждани, които се възмущават от хаоса и неяснотите около самите документи и обучението на децата им; през твърди противници на всякакви мерки, ваксини и сертификати, които излязоха на шумни протести в няколко града; политически опоненти (БСП и ГЕРБ), които се обединиха и поискаха оставката на здравния министър Стойчо Кацаров и нападнаха президента Румен Радев, без обаче да предложат алтернатива; до собственици на заведения, които се отметнаха от подкрепата си за сертификатите и пак са в протестна готовност.

Така на здравния министър в сряда отново му се наложи да защити предложените мерки от всевъзможните критики, като заяви, че мерките са абсолютно належащи, за да не се стигне до блокаж на здравната система и с тях правителството предпазва и хората, които му искат оставката. Освен това Кацаров упрекна критиците си, че не предлагат никаква алтернатива.

На този фон пред пунктове за имунизация на няколко места в страната се извиха опашки от желаещи да се ваксинират срещу Covid-19 –за първи път от месеци насам. Което показва, че мерките все пак дават някакъв тласък на почти спрялата в последно време имунизация. Интерес беше регистриран и към самите ваксинационни сертификати, с които се удостоверява ваксинация, преболедуване и отрицателен PCR или антигенен тест. В момента се теглят по 1000 сертификата на минута.

Едни от първите реакции на новите мерки дойдоха от ГЕРБ и БСП, които поискаха оставката на здравния министър Стойчо Кацаров още в сряда сутринта. Партията на бившия премиер Бойко Борисов определи мерките на Кацаров като "саботаж срещу бизнеса и хората", заради кратките срокове, в които влиза изискването за сертификат при нисък процент имунизирани. От ГЕРБ заявиха, че мерките няма да имат ефект, няма да се спазват и освен това били противоконституционни. Според лидера БСП Корнелия Нинова също се нарушават конституционни права и са неприложими за България. Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков и бивш служебен министър подкрепи Стойчо Кацаров, но предложи и хората с антитела да имат документ, подобен на зеления сертификат.

По-късно Кацаров отхвърли обвиненията на партиите и каза, че те са разбираеми, защото са в кампания. Здравният министър окачестви като "политически" и нападките Ричард Алибегов от Асоциацията на заведенията, защото доскоро ресторантьорът е подкрепял зелените сертификати. В сряда Алибегов обяви протестна готовност и предупреди за масови фалити на заведения

Докато здравният министър защитаваше мерките от критиките на партии и ресторантьори под прозоррците на властта на протест срещу сертификатите, ваксините и ограниченията излязоха от партия "Възраждане", чийто лидер Костадин Костадинов е кандидат и за президент, и за депутат в предстоящите избори. Привърженици на "Възраждане" нападнаха министъра на образованието Николай Денков в подлеза на площад "Независимост" докато се прибираше от заседанието на Министерския съвет в МОН. След намесата на полицията Денков излезе невредим от ситуацията.

Протести срещу мерките имаше и в още няколко града на страната, като организаторите им се заканват да продължат и в следващите дни. Протести готвят и собственици на заведения.

Паралелно с това недоволство назрява и срещу неяснотите и несправедливостите, които отделни групи виждат в новите мерки. В сряда сутринта много хора не бяха наясно имат ли право на сертификат или не заради противоречивата нормативна уредба в Covid-обстановката. Наложи се здравният министър да уточни, че право на сертификат ще имат и преболедувалите, диагностицирани с антигенен тест, а не само с PCR. По повод исканията да се признават и тестовете за антитела, Кацаров беше категоричен, че няма как да се въведе такава мярка, защото противоречи на европейския цифров сертификат, към чийто формат се придържат и българските. Друг източник на напрежение беше неяснотата до последно дали всички ученици в София ще преминат директно на онлайн обучение от четвъртък, когато влиза в сила заповедта

Как ще се контролира спазването на мерките също е дискусионен въпрос. Кацаров обясни в сряда, че търговските обекти трябва да следят само за наличието на сертификат, но не и за неговата достоверност, което е в правомощията на други контролни органи: РЗИ, МВР, БАБХ и др. Това повдига въпроса за капацитета на властите да контролират манипулациите и опитите да се ползват чужди или фалшиви сертификати, които биха компрометирали ефекта от мерките, а именно да ограничат рисковото събиране на хора.

Здравният министър отхвърли и набиращите скорост спекулации за ограничаване на основни граждански и трудови права, свързани със сертификатите. Така например той обясни, че изискването за вход със сертификат е по-леката мярка, която дава възможност на обектите все пак да работят, вместо директно да затворят и персоналът им да остане без работа. Освен това мерките не задължават хората да се ваксинират насила, тъй като има опция и за доказване на преболедуване и представяне на отрицателен тест. Спекулациите, че хора няма да могат да си пазаруват неща от първа необходимост или да ходят на църква, да посещават административни сгради, също не отговарят на истината. Причината е, че сертификатите не се изискват за влизане в административни сгради, нито в малки магазини до 300 кв. м., аптеки, банки, църкви и др. Целта е да се ограничи достъпът само да развлекателни обекти като молове, кина, театри, заведения и др., които са подробно описани в заповедта.

Възражения относно ограничаване на трудовите права заради сертификатите изразиха и синдикатите, които предупредиха, че ще има съдебни спорове и е възможно блокиране работата на болниците.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?