Севернокорейските медии мълчат за юнската среща на Ким и Тръмп в Сингапур

Ким Чен-ун

Севернокорейските държавни медии днес запазват мълчание за датата и мястото на историческата среща между лидера Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп въпреки вдигналия се шум извън страната, предаде южнокорейската осведомителна агенция Йонхап.

Тръмп съобщи новината, че дългоочакваните му разговори с Ким ще се състоят на 12 юни в Сингапур вчера в Туитър. "И двамата ще се опитаме да направим това много специален момент за Световния Мир!", написа той.

Посланието беше разпространено незабавно от медиите по света. Северна Корея обаче не съобщи вестта, отклонявайки се от дипломатическата практика за обявяване на предстоящи двустранни срещи едновременно от участващите страни.

За Севера е типично да огласява важна информация за "върховния си вожд".

Йонхап отбелязва, че Сеул е знаел кога и къде ще се състои историческата среща поне седмица по-рано. Агенцията научила това от служител в канцеларията на южнокорейския президент. Според него първи узнал мястото и датата на срещата висшият съветник на южнокорейския президент Мун Дже-ин по сигурността - директорът на Службата за национална сигурност Чун Ею-йон.

 

"Казали на Чун, че срещата ще бъде в Сингапур около 12-13 юни, когато преди седмица той беше в САЩ за разговори с американския си колега Джон Болтън", посочи служителят, пожелал анонимност.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?