Сезираме ЕК, че "Фолксваген" и Турция погазват европравилата

Такава сделка ще има последствия, смята бившият президент Росев Плевнелиев

Сезираме ЕК, че "Фолксваген" и Турция погазват европравилата

С "Фолксваген“ оставаме приятели, но ще сезираме Европейската комисия за неспазване на правилата на общия европейски пазар, заяви президентът на България в периода 2012-2017 г. и председател на Автомобилния клъстер в България Росен Плевнелиев при откриване на инициативата за възпитание на предприемачески дух още в училище "Тийноватор".

"Турция не е член на ЕС, но е член на общия пазар и митническия съюз. Турция трябва да се придържа към правилата на общия пазар, а не го прави. Очаквам сделката с "Фолксваген" години наред да е пример за неспазване на правилата на общия пазар. И от тази сделка ще има последствия както за концерна, така и за Турция. Очевидното неспазване на правилата на общия пазар трябва да доведе до санкции", посочи Плевнелиев.

Макар мениджмънтът на автомобилния концерн да обяви, че преговорите с Турция за построяването на новия завод на "Фолксваген" край Измир са на финала и да бе регистрирано дружество там, надзорният съвет все още не одобрил сделката. След военната офанзива на Анкара в Северна Сирия и призива на немския канцлер Ангела Меркел към турския президент Реджеп Тайип Ердоган бомбардировките да спрат незабавни, се смята, че страната може да загуби и сделката с "Фолкваген". Тя става все по-неприемлива за Европейския съюз, който иска да се спре операцията на Турция в Сирия. Отделно Европейска народна партия, част от чието семейства е ГЕРб, каза, че ще иска от Еврокомисията разследване на сделката, за която се бореше и България.

Според Плевнелиев концернът съзнателно се възползва от щедрата оферта на Ердоган, въпреки че знае, че тя не съответства на правилата на пазар и добави, че ЕК ще разгледа много внимателно този казус.

По думите му турският президент е обещал на "Фолксваген" да купуват за нуждите на администрацията и неговата Партия на справедливостта и развитието 100 000 леки коли от новия завод. Той даде пример, че при цена на най-евтиния модел на марката от 25 000 лв. това означава индиректна субсидия от турската държава в размер на 2.5 милиард евро.

Все пак, Плевнелиев смята, че дори и "Фолксваген" да избере Турция заради щедрата, но нелоялна и некоректна оферта на президента, "ние ще продължим да преговаряме с тях и за други възможни проекти, които може да направим".

"Те видяха една България каквато не са очаквали. Те видяха една България, която е доста напред в автомобилния си сектор, със стотици фабрики, с доста добри продукти, които продаваме по света. Видяха възможностите на софтуерните центрове, сърцето на оперативните системи, операционните системи на "Мерцедес", видяха различни възможности“, посочи Плевнелиев, цитиран от БНР.

По повод инициативата "Тийноватор, бившият държавен глава критикува просветното министерство, че не подкрепя възпитаването на предприемачески дух в училищата, което е инвестиция в бъдещето. Все пак във втората година от старта на "Тийноватор" интересът на училищата към инициативата е нараснал.

"Ако миналата година 5 училища се присъединиха към инициативата "Тийноватор", днес се включват 10 – двойно повече, само в София. Но вече има интерес от градове като Враца, Бургас да се включат… Моят апел е министерството на образованието да намери подходящия механизъм, за да подкрепи най-доброто на българското училище и ученици да станат предприемачи, да реализират проектите си тук в България", призова Плевнелиев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?