Шефът на ГДБОП: Акцията в детския фонд беше "оперативно майсторство"

Според МВР групировки като ТИМ, СИК и ВИС вече не съществуват

Ивайло Спиридонов

Солидна защита на показната операция на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) във Фонда за лечение на деца на 20 април представи в неделя пред БНР ръководителят на звеното Ивайло Спиридонов. Той дори поздрави колегите си за "оперативното майсторство", с което са реагирали на информацията за извършени престъпления във фонда.

Спецполицаи влязоха в сградата на фонда на 20 април, преди провеждането на заседание на обществения съвет, на което трябваше да се гледат 70 случая на деца, повечето от които с положителни становища за лечение зад граница.

Информацията, на базата на която силовата структура е разследвала фонда, е придобита от ГДБОП по оперативен път, а не по външен сигнал на която и да е институция, стана ясно от думите на Спиридонов. Първоначално се твърдеше, че здравният министър Петър Москов е алармирал за нарушения.

"Информацията, която придобихме, е чисто наша. Тя е придобита по оперативен път, никой не ни я е предоставил", каза спецполицаят. По думите му докладът на здравното министерство за работата на фонда не е предоставен на ГДБОП по официално, а е взет по оперативен път.

Спиридонов поздрави колегите си за успешната работа.

"Мога да поздравя колегите, че съумяха с доста добро оперативно майсторство да развият тази информация и да достигнат до факти и осигуряване на доказателства, които да спомогнат образуването на досъдебното производство, да се стигне до една реализация съвместно със специализираната прокуратура", каза шефът на ГДБОП.

При акцията на дирекцията бяха задържани 8 служители на фонда, сред които и тогавашният председател Павел Александров. Веднага след арестите последва рокада в ръководството, в резултат на която начело на организацията застана видният педиатър проф. Владимир Пилософ.

Задържаните служители на фонда бяха заподозрени в длъжностни престъпления и получаване на подкупи.

Още на следващия ден обаче се оказа, че участниците в организираната престкъпна група са намалели от 8 на 5-ма души.

Срещу акцията на ГДБОП се разрази силно обществено недоволство и възникнаха подозрения в нечисти мотиви. Заради смяната се стигна и до проблеми и забавяне в обработването на отделни случаи на деца, които имат нужда от лечение.

По думите на Спиридонов моментът за операцията не е избран случайно.

"Операцията бе проведена в момент, в който по оперативни данни част от лицата, които са съпричастни с тази организирана престъпна дейност, можеха да излязат в отпуск, да напуснат страната по други причини, което щеше да затрудни провеждането на процесуално-следствените действия. Моментът беше избран, така че всички тези лица да бъдат задържани и осигурени по досъдебното производство", коментира шефът на ГДБОП.

Към средата на 2015 г. в България са действали 290 организирани престъпни групи, а към края на годината те са били 420, като от тях ГДБОП е елиминирала 54, каза още Ивайло Спиридонов.

"Тези групи работят не само на територията на страната. Целта е те да бъдат под наше наблюдение. Но групировки като ТИМ, СИК, ВИС не съществуват. Има групи на регионално, квартално ниво", отчете основният отговорник за борбата с организираната престъпност у нас.

Споделяне

Още по темата

Още от България