Шефът на КРС призова държавата да гарантира безплатна телевизия на всички

Разкритикува рекламата за цифровизацията, за която държавата плати над 17 млн. лв.

Шефът на КРС призова държавата да гарантира безплатна телевизия на всички

Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков призова държавата да вземе решение, цифровото покритие на телевизионния сигнал да покрива на 100% населението на страната. В момента то е на 96%, като около 100 000 българи останаха без телевизия след спирането на аналоговия сигнал на 30 септември, по данни на двата мултиплекс оператора "Фърс дижитъл" и "НУРТС дижитъл".

Засега управляващите не дават индикации, че ще вземат решение да задължат операторите, страната да бъде покрита изцяло с цифров телевизоннен сигнал. Ресорният зам.-министър на транспорта Георги Тодоров прехвърли отговорността за това на кметовете. Преди дни той заяви, че възможностите са те да търсят финансиране по Програмата за развитие на селските райони или да поставят сателит, чрез който да се осигури телевизия за хората останали без сигнал.

Целта на цифровизацията беше социално слабите да получат безплатен достъп до повече телевизионни програми с по-добро качество, припомни Божков пред бТВ.  Той каза, че е предупреждавал нееднократно за проблемите, които ще възникнат. "Може би моделът не е толкова добър, може би е сбъркан. Казвал съм го и преди две години", заяви Божков по повод критиките на мултиплекс операторите, че шефът на КРС обръща внимание на проблема за стотиците хиляди хора, които остават без телевизия и една голяма част от тях не могат да си позволят да плащат на кабелен или сателитен оператор.

На база на покритието от 95% и 85% от населението на територията на страната, според Божков, без телевизия остават между 360 000 и един милион души. "Може би цифрите стряскат", но проблеми имат хората не само в махали и паланки, а и тези, които живеят в близост до големи водни пространства, каза Божков. Той даде пример с живеещите около язовир "Искър" край София, които също имат проблеми със сигнала.

Бели петна вместо имената на населените места без покритие

Въпреки че преди повече от десетина дни шефът на КРС помоли мултиплекс операторите да предоставят информация с името на населеното място и броя на хората, които остават без телевизия, това остава неизпълнено и до днес.

На интернет сайта на "НУРТС България" продължават да стоят две карти с бели петна, но без имената на населените места.

Двата оператора засега дадоха информация, че от 5289 градове и села у нас пълно покритие с цифров телевизионен сигнал имат само 1751. В 393 населени места няма никакъв сигнал, а в останалите покритието е частично.

Неясна реклама

Шефът на КРС разкритикува и проведената телевизионна реклама, за която държавата пръсна 17.5 млн. лв. като близо половин година беше съобщавана грешна дата за изключването на сигнала.

Според Божков рекламата е била "прекалено теоритична". Няма нито един клип, който да обясни технически как хората да настроят антените си, за да могат да хващат цифровия сигнал, даде пример шефът на КРС.  Той повтори, че е необходимо от хоризонтална насоченост, антените сега да се поставят вертикално, но хората не знаят за това, нито как да го направят.  От думите му стана ясно, че има и други технически тънкости, които не са ясни на хората.

Решението на проблема

Според шефа на КРС решението на проблема е държавата да промени плана за цифровизацията с изискване за доставянето на сигнал до цялото население. В момента планът предвижда максимално 95% покритие за два от трите работещи мултиплекса.  

Необходимо е да се вземе и решение за осигуряването на финансирането на това, както и на човешки капацитет, който да го направи, каза Божков. Според него трябва да има мобилни групи, които да помагат на хората да си настроят антените и да си включат декодерите.

В най-близко време КРС ще организира кръгла маса за да бъдат обсъдени всички проблеми с цифровизацията на ефира, каза Божков.  Според него от проблемите "не трябва да се правят драми", а да се търсят решения за разрешаването им.

Божков припомни, че заради проблеми цифровизацията е била спряна на третата година в Испания, а в Италия за половин година поради недостиг на антени.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?