Без телевизия остават 350 хил. души, а над милион няма да гледат частни канали

Шефът на КРС предрича хаос на 1 октомври, а декодерите за бедните се превръщат в украшения

Без телевизия остават 350 хил. души, а над милион няма да гледат частни канали

Въпреки че целта на цифровизацията на телевизията беше хората да имат достъп до по-качествен сигнал и повече безплатни канали, на практика от 1 октомври над 350 хил. българи няма да имат достъп до никаква телевизия, а над 1 милион ще бъдат отрязани и от петте частни канала, качени на мултиплексите към момента. Виновник за бъдещия хаос се оказва нормативната уредба, която не задължава собствениците на мултиплексите да осигурят 100% покритие на територията на страната. Това стана ясно от думите на Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) пред БНТ.

Така, въпреки че правителството похарчи над 17.5 млн. лв. за реклама, според Божков хората не знаят, че трябва да си препозиционират антените от действащите сега хоризонтално във вертикално положение и така "ще дойде 30 септември и изведнъж ще се получи един хаос". Раздадените декодери на социално слабите, в районите, които остават без покритие, пък ще стават единствено за украшение или ще отидат за препродажба и хората ще трябва да станат абонати на сателитните оператори, предупреди Божков.

Въпреки изказаните от него резерви, според шефа на КРС цифровизацията на ефира не трябва да се забави. "По хубаво е да тръгне и да започне проба-грешка", като в процеса на работа се реагира "много гъвкаво и адекватно" и те се отстраняват, каза Веселин Божков. Той се надява държавата да обърне сериозно внимание върху цифровизацията, за да не се компрометира самия процес.


Несъвършенствата на законодателството

Проблемът идва от факта,  че частните оператори нямат задължение да покрият цялата територия на страната. Това решение е на органа по цифровизация, който се събира по инициатива на министъра на транспорта и съобщенията. В него влизат представители на ресорното министерство, Съвета за електронни медии, на двата частни оператора на мултиплекси, които са свързани с фирми на банкера Цветан Василев, и на телевизиите, които се излъчват чрез тях.

Така "Фърст дижидтъл", които пуснаха мултиплекса, на който са качени двете програми на обществената телевизия БНТ, имат за задача да покрият 95% от населението на територията на страната, което те са изпълнили, стана ясно от думите на Веселин Божков. За това без никаква телевизия остават 5% от населението, което е около 350 – 360 хил. души, обясниха от КРС пред Mediapool.

Другият оператор "НУРТС Дижидтъл", съгласно издадения лиценз, има пък задължение да покрие територията на страната, в която живее 85% от населението, което също е изпълнено към момента, каза Божков. На мултиплекса на "НУРТС Дижидтъл" са качени частните канали на Нова телевизия, бТВ, България он еър, ТВ7 и Нюз7. Това означава, че петте частни програми няма да могат да бъдат гледани от около един милион зрители, стана ясно от обясненията на Веселин Божков.

По думите му засегнати от това ще бъдат не само живеещите в малки "села и паланки", но и в населени места с над 1800 души. Така хората там ще останат без телевизия и без радио и "без да искаме, ще бутнем тези хора усилено към закупуването на сателитни чинии и ползването на сателитните оператори", каза шефът на КРС. Според него, за да могат хората да гледат телевизия, може би трябва да се измени нормативната база.

Към момента липсва публична информация кои населени места ще останат без телевизия от 1 октомври. По тази причина шефът на КРС е задължил операторите на двата мултиплекса да публикуват на страницата си в интернет имената на населените места без телевизионно покритие и броя на хората живеещи в тях, за да се знае.

Ненужните декодери

Така безплатните декодери за социално слабите в районите, без покритие с цифров телевизионен сигнал, стават ненужни. "Може би ще им служат като украшения или действително ще стане този вторичен пазар на препродажба, както се използват примерно едни други социални помощи", каза Веселин Божков.

Държавата осигури доставката на декодери за 210 000 социално слаби на обща стойност около 10 млн. лв. Те имат право да получат устройствата до края на годината, като до момента над една четвърт от тях вече са го направили.

Недомислената реклама

Въпреки че бюджетът за реклама на цифровизацията беше 17.5 млн. лв. в информационната кампания никъде не се съобщава за препозиционирането на антените – от хоризонтално положение сега във вертикално, обърна внимание Веселин Божков.

По тази причина КРС се е обърнала към операторите да информират хората за това, "защото ще дойде 30 септември и изведнъж ще се получи един хаос". "Аз искам да ви кажа, че в Италия процесът на цифровизация се забави с половин година само затова, защото нямаше произведени антени", аргументира се Божков.

По думите му рекламата за процеса по преминаване от аналогов към цифров сигнал на телевизията е "доста натрапчива", но "друг е въпросът какво са разбрали, ще видим на 30 септември".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?