Цифровизацията се отлага, за да не останат бедните без телевизия

Министерството на транспорта се бави с взимането на решението

Цифровизацията се отлага, за да не останат бедните без телевизия

Цифровизацията на телевизионния ефир се отлага, за да не останат социално слабите с черен екран, съобщиха източници от Министерството на транспорта. Окончателното решение все още не е взето, но се очаква това да се случи през седмицата.

Както вече всички са разбрали от интензивните тв реклами, аналоговият сигнал трябва да бъде изключен в цялата страна на 1 септември. Това обаче няма да стане, защото за половин България не са избрани доставчиците за декодери на социално слабите.

Най-оптимистичният вариант, предложен от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), предвижда сигналът да се спре окончателно на 1 декември. Заради риск да има неразбрали, е предложен и вариант за поетапно изключване на аналоговия сигнала до 1 март догодина.

"Няма да оставим хората без телевизия. Предстои органът по цифровизация да вземе решение този месец", каза зам.-министърът на транспорта Георги Тодоров, който отговаря за цифровизацията, пред Mediapool.

Освен забавените търгове за декодери за социално слабите, другата причина да се отложи окончателното спиране на цифровия сигнал е делото на Европейската комисия срещу България заради ограничаването на конкуренцията при провеждането на конкурсите за издаване на разрешения за цифровизация на радиочестотния спектър – т.нар. мултиплекси.

На практика у нас разпространението на цифровия сигнал се държи от фирми, свързани с банкера Цветан Василев, които спечелиха конкурсите по времето на управлението на тройната коалиция, а после правителството на ГЕРБ не направи нищо, за да промени монопола.

Въпреки че в началото на годината служебното правителство даде седмия мултиплекс на "Булсатком", наказателната процедура срещу България все още не е прекратена.

Новият министър на транспорта Данаил Папазов неотдавна заяви, че по проблема с мултиплексите е създадена работна група и се търси решение, но такова все още не е обявено публично. Затова тази седмица се предвиждаше точно по този въпрос изслушване в парламентарната комисия по транспорт, но заседанието пропадна, защото трябваше да бъде приета по спешност актуализацията на бюджета.

В същото време Папазов е в обтегнати отношения с Брюксел, след като обяви, че заместникът му Петър Киров, който отговаря за оперативната програма "Транспорт" е бил препоръчан от еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хан. Еврокомисарят категорично отрече и поиска извинение от Папазов, който направи такова.

Все още не е ясно дали Еврокомисията ще внесе делото за мултиплексите за разглеждане в европейския съд през есента.

По неофициална информация в Брюксел са обърнали внимание и на факта, че по-голямата част от парите за рекламната кампания на цифровизацията отиват при определени частни медии, което се счита за скрита форма на подпомагане. По решение на правителството на ГЕРБ за реклама се наляха 17.5 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес