Сметката за цифровизацията на ефира набъбна до 70 млн. лв., засега

Подвеждащата реклама за спирането на аналоговия сигнал на 1 септември продължава да се върти, Министерството на транспорта мълчи за новия график

Сметката за цифровизацията на ефира набъбна до 70 млн. лв., засега

Сметката за цифровизацията достигна 70 млн. лв. засега, като в бюджета за следващата година ще бъдат предвидени още пари за освобождаването на ефира от честотите на военните. Това каза министърът на транспорта и информационните технологии Данаил Папазов пред журналисти във вторник.

 

Последната за момента планирана сума от 29 млн. лв. за освобождаване на честотата за автоматиката на самолетите, ще дойде след актуализацията на бюджета, каза министър Папазов. Той не уточни колко време ще е необходимо на военните след получаването на парите да освободят тези честоти и по какъв начин те са свързани с цифровизацията на телевизионния сигнал, както и дали това има някаква връзка със сегашните проблеми около забавянето на процеса.

 

Напълно е възможно обаче, ако президентът Росен Плевнелиев наложи вето върху закона за актуализация на бюджета, новите управляващи да се оправдаят с него, за забавения старт, както сега се оправдават за забавения отговор от Европейската комисия по какъв начин да се раздават декодерите на социално слабите.

 

В същото време правителството на ГЕРБ вече даде 17.5 млн. лв. за купуване на устройствата за социално слабите и още толкова за реклама на цифровизацията, която обаче се оказва подвеждаща.

 

Масираната телевизионна реклама съобщава, че аналоговият сигнал ще бъде изключен на 1 септември. Въпреки че е ясно, че това няма да се случи и сигналът ще бъде изключван поетапно, както обясни във вторник министър Папазов, но не можа да се ангажира с твърди срокове. Вместо това пое ангажимент графикът за изключването на аналоговия сигнал да бъде обявен от заместника му Георги Тодоров, който отговаря за процеса.

 

Тъй като и Тодоров не каза какви ще са сроковете, въпросът защо държавата, която е възложила информационната кампания, не я преустанови, така и не намери своя отговор.

 

Очевидно правителството ще търси спасение в обяснението – няма отлагане, а поетапно спиране на сигнала.

 

Скоростна обществена поръчка

 

След като предишните транспортни министри не пуснаха обществената поръчка за декодерите за социално слабите за регионите – Югозападен, Югоизточен и Северен централен оправдавайки се с Брюксел, сега новият транспортен министър обещава да направи невъзможното и да я приключи за десетина дни.

 

Според министър Папазов на 13 август офертите на кандидатите ще бъдат отворени, а до десетина дни ще е ясен победителят. След това съгласно Закона за обществените поръчки тече14-дневен срок за обжалване на процедурата, но Министерството на транспорта има намерение да пусне предварително изпълнение на поръчката и до 1 септември над 80-те хиляди социално слаби в трите региона да са получили устройствата за приемане на цифровия сигнал, описа оптимистичната картина министър Папазов.

 

Той все пак допусна, че е възможно това да не се случи и затова е предвидено сигналът да се изключва поетапно, но отново не посочи в какви срокове и как ще става.

 

Министър Папазов призна, че в момента раздаването на декодерите в другите три региона Северозападен, Североизточен и Южен централен върви бавно. На ден се взимат по три- четири декодера от трите вериги, които ги раздават срещу ваучери - "Зора", "Технополис" и "Техномаркет". Раздаването на декодерите в трите области започна в началото на август. Това означава, че до момента са раздадени не повече от 60 устройства при право на 120 000 души да получат такива за трите региона.

 

Мистерия и с отговора до Европейската комисия за монопола при мултиплексите

 

Мистерия витае и около комуникацията между българските власти и Европейската комисия по повод наказателната процедура за монопола при мултиплексите. България трябваше вече да е изпратила отговора до Брюксел за това какви мерки е взела, за да не бъде внесено делото в Европейския съд, но до момента това не се е случило.

 

Отговорът се подготвя и до дни ще бъде изпратен в Брюксел, обеща министър Папазов. Той обаче не отговори какви ще са аргументите ни за прекратяване на наказателната процедура. Обеща, че това ще направи заместникът му Георги Тодоров.

 

Още по времето на правителството на ГЕРБ Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България заради ограничаването на конкуренцията при провеждането на конкурсите за издаване на разрешения за цифровизация на радиочестотния спектър – т.нар. мултиплекси. Причината беше, че разпространението на цифровия сигнал се държи от фирми, свързани с Корпоративна търговска банка (КТБ), които спечелиха конкурсите по времето на управлението на тройната коалиция, а после правителството на ГЕРБ не направи нищо, за да промени монопола.

Въпреки че в началото на годината служебното правителство даде седмия мултиплекс на "Булсатком", наказателната процедура срещу България все още не е прекратена и по неофициална информация Европейската комисия се готви да внесе иска към страната ни в съда в Люксембург през есента.

 

Печеливши са търговците

 

Печеливши от цялата суматоха и от платената реклама за цифровизацията са търговците, които отчитат 30% ръст в продажбата на телевизори от началото на годината досега, спрямо същия период на миналата година. От януари до края на юли у нас са продадени общо около 350 000 телевизора и монитори при 270 000 за същия период на 2012 г., каза шефът на "Технополис" Божидар Колев пред в."Преса".

 

Освен цифровизацията на ефира, другата причина за скока в продажбите е намаляването на цените на телевизорите. Например преди година 32-инчов телевизор на водеща марка е струвал над 600 лева, докато сега се предлага за около 500 лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес