Шефът на "Пирогов": Болницата е пълна, Covid-19 e тунингован

"Вече мога да го кажа. За мен това е един тунингован вирус, в който има лабораторен принос"

Проф. Асен Балтов, директор на "Пирогов", сн. БГНЕС

Към момента капацитетът на "Пирогов" за лечение на пациенти с коронавирус е запълнен, съобщи директорът на болницата проф. Асен Балтов в понеделник пред Нова телевизия. В рамките на последната седмица има двойно нарастване на случаите- 68. Четирима заразени пациенти са в реанимацията.

"За съжаление не можем да поемаме повече пациенти. В крайна сметка ние не лекуваме само коронавирус. "Пирогов" поема изключително тежкия травматизъм на София и страната", каза Балтов. Според него предстои отварянето на нови допълнителни отделения. Той увери, че в "Пирогов" има достатъчно лекари.

"Те обаче са изключително уморени. Това са шест месеца постоянен труд. За съжаление, много малко са доброволците, които влизат в отделенията за коронавирус", посочи директорът на болницата.

Според Балтов Covid-19 е изкуствено създаден в лаборатория: "Вече мога да го кажа. За мен това е един тунингован вирус, в който има лабораторен принос".

Той обясни, че на това заключение го навежда пълното разминаване в поведението на Covid-19с принципите на вирусологията.

Балтов изрази безпокойство относно работата на колегите му: "Аз съм неспокоен от това как колегите ми работят. През последните два месеца всички се отпуснаха. Решиха, че тези неща са преминали и че едва ли не остава някаква опашка. Виждате, че от началото на октомври случаите нараснаха, но това не доведе до мобилизиране на всички колеги, които работят в системата".

Според него това е един от по-големите проблеми на медиците, тъй като има случаи, които не могат да бъдат прихванати от PCR тестове. Той е на мнение, че тези хора са опасни за здравната система.

Проф. Балтов изрази желание да се наблегне на най-важните мерки в момента. Според него, медиците, които работят в Covid-отделения, са по-защитени, защото са по-добре екипирани и знаят, че са в опасна среда.

"Останалите колеги, които работят в другите отделения, за съжаление са се поотпуснали и не взимат достатъчно сериозни мерки. Според мен те трябва да носят по-сигурни маски – както пациентите, така и всички, които ги обслужват", заяви той.

Той е на мнение, че локалното ограничение в момента е най-ефективно и не е необходимо национално затягане на мерките. Проф. Балтов посочи, че е получил информация за провеждане на панаир в Търговище. Според него той е причината за бум на заразените в областта. Такъв се забелязва в последните дни и в Сливен. 

"Много по-отговорно е на места да се вземат определени мерки. Министърът си върши много добре работата. Директорът на местното РЗИ е един от хората, който трябва да определя мерките за областта. В някои градове те се спазват, в други - не", каза проф. Балтов и подчерта, че има нужда от засилване на контрола и самоконтрола.

Балтов съобщи, че вероятно пред болницата отново ще бъдат поставени два фургона за тестване на потенциално заразени с коронавирус.

Той пожела кураж на колегите си за професионалния им празник и изрази увереност, че заедно ще преборят пандемията. 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус