Шефката на ДКЕВР е сгазила поне три закона и май вече е пътник

Юлиана Иванова още е собственик на онлайн магазин, незаконно продавал цигари

Щандът на магазина за онлайн търговия babbetshop.com преди да бъде скоростно опразнен. Снимка: в. "Труд"

Държавата се озова в пореден абсурден сюжет – този път с новоназначената председателка на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Юлиана Иванова, която се оказа собственик на частна фирма, която извършва незаконна онлайн търговия с цигари и министърът на икономиката увери, че тя ще бъде санкционирана, само че законът не позволявал това.

Събитията се развиха в следната последователност: Юлиана Иванова пое поста в сряда, натоварена от премиера Бойко Борисов с отговорната мисия за "незабавна промяна" в енергийния сектор, така че да бъдат потушени народните бунтове срещу скъпите сметки за ток. Иванова, която няма грам опит в енергийната регулация, пое "предизвикателството" и се ангажира до седмица да докладва първите резултати. В четвъртък сутринта обаче "Труд" съобщи, че Иванова е собственик на фирмата "Имидж код груп" ЕООД, която пък е собственик на онлайн магазина babbetshop.com, който продава цигари в нарушение на закона за тютюна.

Шефката на ДКЕВР призна това, оправда се с юристите на фирмата и каза, че не е знаела, че е незаконно да продава  цигари онлайн, с което реално нарушава Закона за акциза и данъчните складове. Тя обеща да плати наложените ѝ глоби.

Аз се извинявам на премиера Борисов за това, което се случи, каза още Юлиана Иванова и в отговор на въпрос добави, че ако се наложи, ще си подаде оставката.

Фирмата ще бъде глобена, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

"Грешка на юристите, които работят в компанията, но отговорност носи собственикът - изпълнителният директор на компанията, по закон има глоби и санкции и те трябва да бъдат наложени", поясни той. Добрев каза още, че Юлиана Иванова не е била собственик на фирмата към момента на избирането ѝ за член на ДКЕВР и затова няма конфликт със заемането на длъжността.

Юлиана Иванова обаче продължава да се води едноличен собственик на капитала на"Имидж код груп" ЕООД, съобщи в. "Сега", а това е в нарушение на закона за администрацията, който забранява на органите на изпълнителната власт да извършват търговска дейност. На 5 февруари т.г. тя се е оттеглила като управител на дружеството, прехвърляйки ръководството на сина си Фарес Иванов, но все още не е изпълнила другото законово изискване – да се оттегли и като собственик. Тъй като в момента е в ситуация на несъвместимост със заемания пост, тя трябва да подаде и специална декларация по закона за предотвратяване на конфликт на интереси в срок до 7 дни.

Министър Добрев не беше толкова категоричен, че Иванова може да бъде глобена, защото в Закона за тютюна и тютюневите изделия нямало посочена санкция за търговия през интернет с цигари. Тя била пропусната от законодателя.

Министърът обаче изказа оптимистичното предположение, че може да се намери санкция в друг закон.

След като се оправда с юристите на фирмата, Юлиана Иванова каза пред журналисти, че грешката била и нейна и тя била готова да си понесе санкциите, тъй като е собственик на интернет магазина.

Тя обясни, че преди две години, след като е престанала да се занимава с енергетика, решила да разработи сайт за продажба на хранителни стоки във виртуалното пространство. По думите ѝ тя не знаела, че онлайн търговията с цигари е забранена до момента, в който видяла публикацията. Продажбата на цигари в интернет магазина ѝ била спряна още в сряда вечерта, допълни тя.

Сайтът за онлайн търговия babbetshop.com обаче не само е продавал незаконно цигари, но е предлагал и такива със здравен надпис на френски, турски, руски и английски езици (както се вижда на снимката) и такива, на които изобщо липсва здравно предупреждение. Това се класифицира като напълно незаконна търговия и контрабанда, тъй като не е ясно дали се продава оригинален продукт, писа в. "Капитал".


От миналата година законът изрично забранява търговията с цигари и тютюн в интернет, тъй като не може да се проследи дали те са с платен акциз и ДДС. Всички обекти, в които се продават цигари, се лицензират от Агенция "Митници" и подлежат на строг контрол. Заради това нарушение сайтът трябва да бъде глобен между 2000 и 5000 лв.

Иванова обясни, че е купувала цигарите от "Метро", което означава, че единственият начин да печели от тях е, като си приспада ДДС. Това, което се вижда на снимания в сряда щанд с цигари на сайта обаче (по-късно същия ден той бе опразнен), представлява още едно надграждане на незаконната търговия. Сред кутиите има и продукти със здравни надписи на чужди езици, които няма как да бъдат закупени от "Метро" или от друг магазин. Производители отбелязаха, че преди да бъде опразнен, на рафта в сайта е имало и кутия, която изобщо няма здравно предупреждение, което се класифицира като напълно незаконна търговия и контрабанда, тъй като не е ясно дори дали се продава оригинален продукт.

Здравният надпис на чужд език или липсата му означава, че цигарите не са произведени за българския пазар, съответно за тях не е платен акциз в страната и това води след себе си поредица от наказания. Самият акт се класифицира като незаконна търговия и се санкционира с няколко глоби за нарушения на акцизния закон, всяка от по няколко хиляди лева. Отделно от това сайтът може да носи и наказателна отговорност, ако се докаже, че е част от мрежа за контрабанда на цигари. Самата глоба за продажба на цигари със здравен надпис на чужд език по закона за тютюна е от 50 до 100 хил. лв. за юридическо лице, независимо дали продуктът е оригинален или не, плюс отнемане лиценза за търговия за една година.

В четвъртък сутринта Иванова коментира пред ТВ7, че и нейната последна сметка за ток е висока и не смята, че е справедлива и че добре разбира "хората от народа". Тя каза още,че не знае дали ще може да се справи с поставените ѝ от премиера предишния ден задачи да предложи да 20 дни нов модел на ценообразуване, да провери членовете на ДКЕВР за конфликт на интерес и ако открие нарушения, да ги предаде на прокуратурата.

Друго поръчение на Борисов бе да се срещне с протестиращите и с парламентарните групи относно сметките за ток и парно и формирането им.

"Дали ще мога да се справя за 20 дни, и аз не знам, но ще направя всичко възможно", посочи Иванова.

По думите ѝ има механизми за намаляване на цените на тока, но не била сигурна какви са те. Според нея трябва да бъдат преразгледани дългосрочните договори за задължително изкупуване на електроенергията от ТЕЦ "Марица Изток 1” и "Марица Изток 3”, които са на американските компании "Ей И ЕС” и "Контур Глобал”. За това говореше и предшественикът ѝ Ангел Семерджиев, но дали са започнали преговори с двете компании, не е ясно.

Иванова обеща да взима прозрачни решения и да информира обществото за формирането на цените.

"ДКЕВР се води, че е независим орган. Смятам, че всички имат вина", каза още новият регулаторен шеф. "Ако има корупция, игри и лобизъм, ще има съкращения", заяви Иванова на въпрос дали ще подмени екипа на комисията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?