Прокуратурата подхвана ДКЕВР и агенцията за приватизация

В канонадата от проверки на ЕРП-тата регулаторът пръв отчете открити нарушения

От петък в ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" влизат държавни финансови инспектори

В канонадата от проверки на ЕРП-тата регулаторът пръв отчете открити нарушения

След като в последните дни електроразпределителните предприятия (ЕРП) се оказаха под канонада от проверки от всевъзможни държавни органи, първа с открито нарушение от страна на доставчиците се отчете Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). На заседание на анкетната антикорупционна парламентарна комисия, водена от лидера на РЗС Яне Янев, състояло се в четвъртък вечерта, членът на ДКЕВР Андон Роков отчете пред депутатите открити нарушения на лицензията на ЧЕЗ, която снабдява с ток Западна България и е с най-голям пазарен дял.

По думите на Роков нарушенията на ЧЕЗ не били само в завишен период на отчитане на потребената електроенергия, но и било установено, че при подмяната на стар електромер с нов дружеството не позволявало на потребителя да засече предишните показания на уреда. "Не са съставяни и връчвани констативни протоколи. Има нарушения на общите условия”, каза Роков, който до преди ден бе временно изпълняващ длъжността председател на ДКЕВР, но на поста в сряда бе назначена Юлиана Иванова, която обаче се оказа, че е продавала незаконно в интернет цигари.

"Имаме сигнали за благоевградското с. Кулата, че има ниско напрежение. ДКЕВР е сложило уред, който за седмица ще провери дали се подава напрежение по българския стандарт”, посочи той. Същия премиер бе разказан и от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев преди дни пред журналисти.

Във връзка с такова нарушение ДКЕВР прави проверки и в Сандански, Петрич, Кулата и Разград. Случаят разбуни потребителите, тъй като твърдението бе, че по-ниското от стандартното напрежение вдига потреблението на електроенергия. Представители на техническия университет обаче оспориха това.

Андон Роков обясни, че ДКЕВР е налагала санкции на ЧЕЗ, но те са били отменяни от съда, поради неспазване на процедурата за съставяне на акт за административно нарушение.

"Върви ревизия на общите ни условия. Ще заложим срокът за отчитане да е 30 дни. Сега няма задължение срокът да е 30 дни”, заяви Зорница Генова, отговаряща за регулаторния мениджмънт в ЧЕЗ. Оперативният директор на дружеството Петър Баран отново обеща всяка сгрешена сметка да бъде коригирана и заяви, че въпросите с цената не трябва да бъдат отнясани към дружеството.

На заседанието би поканен и директорът на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов. АПСК заедно с ДКЕВР са обект на прокурорска проверка дали са изпълнявали достатъчно добър контрол върху  ЕРП-тата. Караниколов заяви,  че няма неизпълнение на приватизационните ангажименти на ЧЕЗ. В договорите за продажбата на дружествата няма текст, който да натоварва сметките на крайния потребител, каза още той и изрази готовност да публикува приватизационните договори при съгласие на дружеставата.

Темата с обнародването на приватизационните договори за седемте ЕРП-та, които после бяха окрупнени в три, бе повдигната и предишната офанзива срещу компаниите през пролетта на 2010 г. , провокирана отново от недоволство на гражданите – тогава заради предложеното повишение на цените. След редица проверки в ЕРП-тата и наложени им от ДКЕВР санкции за 3 млн. лв., глобите паднаха пред Върхавния административен съд.

По-рано през деня главният прокурор Сотир Цацаров съобщи пред журналисти , че прокурори от Върховната административна прокуратура вече са влезли в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, за да проверят как двата контролни органа са си изпълнявали задълженията за надзор над трите електроразпределителни предприятия (ЕРП). Проверката е заради продължаващите и в четвъртък протести срещу високите цени на тока. В петък пък в собствениците на дружествата - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про", влизат инспектори от Агенцията за държавна финансова инспекция, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Те ще проверяват дали дружествата са спазвали закона за обществените поръчки, както са длъжни от 2010 г.

Прокурорската проверка ще обхване периода от приватизацията на всяко едно ЕРП до сега, съобщи пред журналисти Цацаров. Информация за междинния етап от проверката ще бъде представена още следващата седмица, каза Цацаров, който предупреди, че не е изключено да се стигне и до обвинения, ако бъдат установени данни за безстопанственост или длъжностно престъпление.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?