Добрев предложи по-високи глоби за ЕРП-ата и ежегодни одити в енергетиката

Сметките за ток са високи и заради ТЕЦ-овете на Ковачки, обясни в парламента министърът

Делян Добрев, сн. БГНЕС

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев подсказа на депутатите в сряда, че могат да внесат предложения за законови поправки, които да увеличат сегашните глоби за нарушения на електроразпределителните дружества и да въведат задължителни ежегодни проверки в дружествата, които снабдяват с електроенергия клиентите в страната.

 

По време на изслушване на Добрев в парламента по въпроса с високите сметки за ток, които изкараха стотици граждани на протести, министърът каза, че ако се установят нарушения на електроразпределителните предприятия (ЕРП), довели до повишаване на сметките за ток през януари, не са достатъчно основание за отнемане на лиценза им, каквото искане отправи “Атака“.

 

Добрев обясни на депутатите, че лицензите на трите компании - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго - про" могат да се отнемат ако дружествата нарушават изричното условие да снабдяват клиентите си с електроенергия. “Те се снабдяват. Проблемът днес, ако го има, не е основание за отнемане на лиценза, а за налагане на санкции", каза министърът.

 

Той посочи, че въпросните глоби може да се повишат от сегашните до 1 млн. лв. за нарушения на доставчиците.

 

Глобите за енергийните фирми бяха променени през лятото на 2007 г. по искане на тогавашния министър на икономиката, енергетиката и туризма Румен Овчаров, който предложи максималният размер на санкцията да стане 5 млн. лв. от дотогавашните 20 хил. лв. Народните представителите обаче решиха минималната глоба за неспазване на разрешителното за работа от ЕРП да е 20 хил.лв., а максималната - 1 милион лева.

 

Правителството ще подкрепи промяна в закона, с която да се въведе задължителен годишен одит на дружествата в електроенергетиката, каквато направи в пленарна зала съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров, стана ясно от думите на Добрев в сряда. Министърът предложи също така разходите на ЕРП-ата да се одобряват и от Сметната палата. В момента разходите на ЧЕЗ, ЕВН и “Енорго-Про“ се разглеждат от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, преди да влязат в текущите цени на тока.

 

Добрев обаче коментира, че годишни одити трябва да има не само в ЕРП-ата, а в другите дружества от веригата, чиято работа влияе върху ценообразуването - “Електроенергийният системен оператор“ и електроцентралите, включително частните.

 

Пред депутатите той отново заяви, че трябва да се работи за промяна на модела, по който се формират цените. По думите му частните централи трябва да излязат на свободния пазар и НЕК за няма задължение да купува от тях количества за регулирания пазар

 

“В този микс, предполагам знаете, са включени първо "Марица-изток 1" и "Марица-изток 3", американските централи, които няма как да не са включени, защото са задължения по дългосрочните договори и те трябва задължително да участват в микса. Няма на кой да продадем тази енергия, ако не я включим в микса. Там е включена АЕЦ "Козлодуй", благодарение на коята се намалява цената от единиците и тройките, там е включена ТЕЦ "Марица-изток 2", благодарение на която цена също миксът като цяло е по-нисък. Там са включени обаче и някои други централи, които са дори по-скъпи от "Марица-изток 3". Там са включени централите "Бобов дол", централите "Брикел", централите "Марица 3"-Димитровград - на един и същ собственик (бизнесмена Христо Ковачки – бел. ред.). Какво правят тези централи в микса?“, коментира от парламентарната трибуна Добрев.

 

Лютви Местан от ДПС посочи, че има вече внесени промени в енергийния закон от опозицията и се надява те да бъдат подкрепени от ГЕРБ.

 

“Ръководството и членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да се избират с две трети квалифицирано мнозинство, именно от Народното събрание“, предлага Местан.

 

Министърът призна, че контролът над Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не е ефективен и се съгласи с предложенията на депутати от опозицията ръководството на регулатора да се избира от Народното събрание, а не да се назначава от Министерския съвет, както е сега. Той припомни, че и премиерът Бойко Борисов е настоявал за това.

 

"В сегашната ситуация ни трябва титуляр, а не изпълняващ длъжността, дори той да знае, че след няколко месеца ще има нов избор", каза Добрев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес