Схемата 60/40 става 80/20 в туризма

Николина Ангелкова

Схемата 60/40 ще има нов дизайн в сектор туризъм, където ще стане 80/20, тъй като се дават допълнително по 290 лева на заето лице, заяви в сряда министър Николина Ангелкова.

Тази помощ ще се ползва съвместно с мярката 60/40 и отчита всички специфики на туризма. От мярката ще могат да се възползват и хора, които са наети от 1 юни и не са свързани със сезонния характер на обектите. Отделно се дават 50 млн. лева за хора, наети от бюрата по труда, като всеки работодател ще получава по 610 лева на човек, каза Ангелкова.

До този момент по схемата 60/40 са изплатени около 130 млн. лева, които запазват работата на 150 000 души, каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Общият брой на заявленията за тази помощ са от 17 000 фирми за около 300 000 души. С новият дизайн на мярката ще обхванем отново 300 000 работни места, като парите за тази мярка ще бъдат около 1 млрд. лв. Тя вече се разширява и в нея са включени зъболечението, балнео и спа центрове, тъканни и кръвни банки, частни детски ясли и детски градини, центрове за професионалната квалификация и други.

В следващия тримесечен период няма да има изискване работодателите да са платили данъци и осигуровки за 2020 година. Те обаче трябва да бъдат декларирани като дължими, за да могат след време сумите да бъдат събрани. Общините и общинските предприятия също могат да кандидатстват за помощ по тези мерки.

За хотелиерите и ресторантьорите няма да има изискване да се запазва заетостта на новоназначените служителите, а само изискване за запазване на работното място, защото това работно място ще съществува и следващия сезон, каза Деница Сачева.

От петък ще може да се кандидатства по разширената мярка 60/40. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес