Схемата 60/40 се удължава до края на годината

Държавата планира да похарчи оставащите 750 млн. лв. по програмата

Схемата 60/40 се удължава до края на годината

Схемата 60/40 за запазване на заетостта ще бъде удължена до края на годината, реши Националният съвет за тристранно сътрудничество в понеделник.

До момента тя е подпомогнала запазването на около 300 000 работни места, а платената сума от бюджета е около 300 млн. лв. при планиран бюджет от 1 млрд. лв.

Мярката ще бъде дофинансирана с оставащите около 750 млн. лв. България вече беше одобрена от Европейската комисия да получи заем в размер на около 1 млрд. евро (511 млн. евро) по програмата SURE за финансиране на схемата 60/40.

След промяната на мярката от средата на юли насам тя поема 60% от заплатите и 60% от осигуровките на работници, които трябва да бъдат запазени на работа най-малко три месеца след края на подпомагането. В "Хотелиерството и ресторантьорството" мярката се превърна в 80/20.

С промените в постановлението, които ще бъдат гласувани от правителството, схемата ще стане 80/20 и в част от сухопътния транспорт. 

Правят се и няколко корекции в действието на мярката. Ще се прецизира начинът на определяне на парите за работещите, като ще се изчислява среднодневен осигурителен доход. Заплатите на служителите, за които се ползва подпомагането, трябва да са поне в размера на осигурителния доход за август 2020 г.

Работодателите пък ще се диференцират според регистрацията преди или след септември 2020 г. по отношение на спада в приходите от продажби с минимум 20%.

Очаква се след прецизирането мярката да помогне за запазване на около 200 000 работни места.

Промените, които ще влязат в сила от 1 октомври, се подкрепят от социалните партньори, съобщи правителствената пресслужба.

"Мярката 60:40 със сигурност ще помогне и сега, след като е доказала, че работи", смята президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Манолов очаква да се разшири обхватът на дейностите, които попадат в тази мярка и срокът, в който тя ще бъде реализирана. Предложението е тя да продължи да действа до края на годината и се предвижда още една дейност, свързана с транспорт, да бъде включена.

Зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков също се обяви в подкрепа на промените. В БСК са постъпили доста предложения 60/40 да има траен характер, ясно установен във времето, и са предложени конкретни нормативни текстове.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес